Ελλάδα

Αναλυτικός «οδηγός» για τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς - Πότε και πόσα δίνονται

est

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι σε περίπτωση κρούσματος τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα

Στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με αυξημένο testing, όπως έγινε γνωστό χθες, Τρίτη.

Οι μαθητές είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε όχι και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται από σήμερα Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα φαρμακεία, με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self-test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.
  • η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
  • οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ - όλα με δική τους επιβάρυνση - την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Στο άνοιγμα των σχολείων και στην κριτική που ασκείται για τη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρθηκε και η Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι τα rapid test θα είναι δωρεάν για τους μαθητές σε δημόσιες δομές, με βεβαίωση του διευθυντή.

Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα είχε ανιχνευτεί από τα σελφ τεστ, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν.

Η ίδια επανέλαβε ότι σε περίπτωση κρούσματος τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα».

Δείτε επίσης