Ελλάδα

Όλα τα μέτρα για τον εορτασμό των Φώτων - Που δεν θα γίνει ρίψη του Σταυρού

Όλα τα μέτρα για τον εορτασμό των Φώτων - Που δεν θα γίνει ρίψη του Σταυρού

Με μάσκες υψηλής προστασίας και self test ο εορτασμός των Φώτων

Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο εορτασμός των Θεοφανείων θα γίνει κάτω από αυστηρά μέτρα σε πολλές περιοχές, ενώ σε κάποιες δεν θα γίνει ρίψη του Τίμιου Σταυρού.

Ειδικότερα, η «έκρηξη» των κρουσμάτων δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, γεγονός που οδήγησε σε διαφοροποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και νέα μέτρα για τη σημερινή ημέρα.

Εκείνοι που επιθυμούν να παραστούν στον εορτασμό των Θεοφανείων, θα πρέπει να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας, να κάνουν self test πριν τις εκδηλώσεις και να είναι μόνο εμβολιασμένοι.

Πέρα από αυτό, σε πολλές περιοχές δεν θα γιορτάσουν τα Φώτα με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής τους κατάστασης.

Οι περιοχές που δεν θα γίνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού

Η πανδημία φέρνει αλλαγές στον εορτασμό των Θεοφανίων, έπειτα από απόφαση των οικείων Μητροπόλεων, ώστε να μην γίνει κατάδυση του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και την παρακάτω εικόνα, δεν θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις εξής περιοχές: Κοζάνη, Σέρβια, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Τζουμέρκα, Πύργος και Χανιά.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, εκτός από τις δημόσιες τελετές αγιασμού των υδάτων που γίνονταν στο ποταμό Σακουλέβα, σε λίμνες και λιμνοδεξαμενές χωριών και κωμοπόλεων, ματαιώνονται και οι αγιασμοί που πραγματοποιούσαν οι ιερείς στις κατοικίες των πιστών.

Οι ακολουθίες του αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθούν μόνο εντός των ναών της Μητρόπολης.

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για τις Εκκλησίες
Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ έχουν τεθεί τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και στην ΚΥΑ που είχε δημοσιευθεί το 2021, περιγράφεται το πλαίσιο και για τις εκκλησίες.

Σύμφωνα λοιπόν, με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ στις εκκλησίες και στους χώρους λατρείας ισχύουν τα εξής:

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Δείτε επίσης