Ελλάδα

Νοσοκομεία: SOS για την «Όμικρον», ετοιμάζονται τα φύλλα πορείας

nosokomeio (2)

H «Όμικρον» δίνει βραχύβιες νοσηλείες, ωστόσο τα νοσοκομεία της χώρας είναι ήδη υπό πίεση λόγω της «Δέλτα»

Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα, και συγκεκριμένα της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία εντοπίζεται σε ποσοστό άνω του 90% των κρουσμάτων, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα να ενημερώνει ότι αρχίζει η επίταξη ιδιωτών γιατρών από την Παρασκευή και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα αρχίσει η αποστολή των φύλλων πορείας, με σκοπό «να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από το μεγάλο κύμα».

Ειδικότερα, μπορεί η «Όμικρον» να δίνει βραχύβιες νοσηλείες, λόγω της ήπιας συμπτωματολογίας, ωστόσο τα νοσοκομεία της χώρας είναι ήδη υπό πίεση λόγω της «Δέλτα», τη στιγμή που η αύξηση των εισαγωγών σε αυτά είναι στο 34%.

Η Μίνα Γκάγκα παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, ενώ ζήτησε από τους πολίτες που έχουν θετικό rapid test να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Η ίδια πρόσθεσε ότι σύντομα ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές και ειδικά όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της Moderna θα μπορούν στο εξής καθώς θα ανοίξουν ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων»

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, που όπως είπε, είναι ασφαλές, καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε εντατικό περιβάλλον testing. Η σχολική τάξη αποτελεί μία φούσκα, όπου οι ίδιοι άνθρωποι αναμειγνύονται ξανά και ξανά.

«Πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης δεν αντικαθίσταται. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται ασφαλές, κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όσον αφορά στα Θεοφάνεια, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι όλες οι μαζικές συναθροίσεις προκαλούν ανησυχία. Συνέστησε δε τη διεξαγωγή self test, την τήρηση αποστάσεων, ενώ κάλεσε τους ανεμβολίαστους να μην προσέλθουν.

Δείτε επίσης