Ελλάδα

«Αδειάζει η κλεψύδρα» για την επιστροφή στα θρανία - Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί, τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

koudouni1

Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, που θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με αυστηρά πρωτόκολλα τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς, με τους δεύτερους να εκφράζουν φόβους ότι θα αρρωστήσουν πολλοί συνάδελφοι και θα δημιουργηθούν μεγάλα κενά.

Για αυτόν τον λόγο, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και εξέφρασαν τις απορίες τους για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ έγινε πρόταση για πρόσληψη αναπληρωτών εξαμήνου Ιανουαρίου-Ιουνίου, σε περίπτωση ασθένειας εκπαιδευτικών.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα σχολεία ανοίγουν με αυξημένο testing, ενώ άρχισε η δωρεάν διάθεση self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα φαρμακεία, με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το self-test γίνεται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.

Για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self-test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1). Σε περίπτωση που ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον Αν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self ή rapid test, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων


Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον. Επιγραμματικά, προβλέπονται τρεις βασικές αλλαγές:

Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Αυτός ο έλεγχος πρέπει να γίνει τις τελευταίες 24 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου και στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους ράπιντ τεστ.

Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το μέτρο αυτό έχει στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα Σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγωνιστικοί έλεγχοι κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες.

Δείτε επίσης