Ελλάδα

«Άκυρο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη διάρκεια της νόσησης

pistopoitiko_emboliasmou

Η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι στους 7 μήνες

Μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον» τίθενται σταδιακά σε ισχύ, με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα να γίνεται με αυξημένο testing και αυστηρά πρωτόκολλα. Την ίδια στιγμή, επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών, με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αλλάζουν όσα ξέραμε για το πιστοποιητικό νόσησης.

Ειδικότερα, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα διακόπτεται όταν νοσεί κάποιος, διευκρίνισε ο Γιώργος Γεωργαντάς νωρίτερα σήμερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «διακόπτεται η ισχύς του και επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του. Κάποιος που έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τις ημέρες της νόσησής του, αλλά επανέρχεται με τη διακοπή της».

Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «επειδή ο χρόνος της νόσησης είναι διαφορετικός για τον καθένα από εμάς, τεχνικά δεν μπορεί να υπηρετηθεί μία εφαρμογή που εξατομικευμένα να μπορεί να επαναφέρει το πιστοποιητικό με τη διακοπή της νόσησης. Αυτό που είναι αυτονόητο είναι δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι κατά τη διάρκεια της νόσησης κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού του και δεύτερον, με τη λήξη της νόσησης επανέρχεται η ισχύς του πιστοποιητικού.

Δεύτερον, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην ΕΕ ή στις 28 συνεργαζόμενες χώρες και κατέχουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θα μπορούν να μπουν σε μία εφαρμογή που θα τεθεί από αύριο σε λειτουργία και να καταχωρήσουν το πιστοποιητικό τους ώστε να μην τους επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ».

Παράλληλα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι στους 7 μήνες. Τουτέστιν, οποίος μετά το 7μηνο δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα υφίσταται τους ανάλογους περιορισμούς.

Όσον αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως, αν χρειαστεί, θα χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», τόνισε σχετικά.

Για το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί κανονικά μετά τις 16 Ιανουαρίου.


Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε τη διεύρυνση των σημείων ελέγχων για τη διενέργεια PCR και rapid test προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «αν υπάρξει καθολική επικράτηση της Όμικρον, θα αντέξει και το σύστημα υγείας. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε γρήγορα ώστε να μη δώσουμε χώρο σε άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες». Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι αυτές τις ημέρες θα κορυφωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνοντας ότι «τα 50.000 νομίζω ότι είναι λίγα».

Δείτε επίσης