Ελλάδα

Αποκλειστικά για ασθενείς Covid το Σισμανόγλειο από Δευτέρα - Επιπλέον 800 κλίνες στην Αττική

sismanogleio

«Οχυρώνεται» το ΕΣΥ μπροστά στην επέλαση της Όμικρον

Ύστερα από το «Σωτηρία» το οποίο δέχεται αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού, σειρά παίρνει τώρα και το Σισμανόγλειο.

Η έκρηξη κρουσμάτων λόγω της τεράστιας διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, έκανε την κυβέρνηση να αποφασίσει την μετατροπή του νοσοκομείου σε αποκλειστική μονάδα που θα περιθάλπτει ασθενείς με covid.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την προσθήκη 800 κλινών Covid στην Αττική, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εν μέσω της επέλασης της Όμικρον.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι στο σύστημα υγείας θα προστεθεί το 10%-15% των κλινών που δίνουν ιδιωτικές κλινικές, κάτι που αντιστοιχεί σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο. «Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ», ανέφερε, εξηγώντας πώς θα καλυφθεί η αύξηση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νοσηλείες Όμικρον έχουν προκαλέσει πίεση σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο.

Οι κλίνες θα ληφθούν οριζόντια από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Όσον αφορά τις μικρότερες, που δεν έχουν υποδομές για να στηρίξουν τέτοια περιστατικά, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση για να ενισχύσουν το ΕΣΥ με το προσωπικό τους, με στόχο να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται. Πάντως, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι το πρόβλημα με το νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί λόγω Covid-19 αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμο.

«Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορωνοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές περιστατικών Covid σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 34%, με το εντονότερο πρόβλημα να εμφανίζεται στην Αττική, που καταγράφονται περίπου οι μισές εισαγωγές. Τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχουν αναλάβει το 40% των νοσηλειών ασθενών με Covid της χώρας.

Δείτε επίσης