Ελλάδα

Νέα μέτρα, επίταξη και «οχύρωση» του ΕΣΥ κόντρα στο «κύμα» της Όμικρον

Coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues in Berlin

Περαιτέρω θωράκιση ενόψει ενός δύσκολου δεκαημέρου με το «κύμα» της Όμικρον να καλπάζει

Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να είναι «φωτιά» όσον αφορά το πανδημικό «κύμα» της Όμικρον. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως θα αποτυπωθούν στα νούμερα τα αποτελέσματα των συναναστροφών καθ΄όλη τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Οι ίδιοι, βέβαια, επισημαίνουν ότι παράλληλα θα καταγραφούν και τα πρώτα βασικά συμπεράσματα σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, καθώς μέχρι στιγμής τα πρώτα στοιχεία γι' αυτήν μας έρχονται απ' έξω. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να δούμε την επίδρασή της στους «σκληρούς δείκτες».

Αν και τα μηνύματα από το Λονδίνο και τη Ν. Αφρική εκπέμπουν σινιάλα ήπιας συμπτωματολογίας και βραχύβιας νοσηλείας όσον αφορά τη λοίμωξη της Όμικρον, εντούτοις η πίεση του ΕΣΥ είναι δεδομένη τις επόμενες εβδομάδες, καθώς στην Ελλάδα το νέο κύμα έχει ξεκινήσει με πάνω από 600 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ, που παλεύουν με το στέλεχος Δέλτα. Μέχρι στιγμής, πάντως, γνωρίζουμε ότι η Όμικρον κάνει επαναμολύνσεις στο 10% ενώ μολύνει και τους εμβολιασμένους, με την τρίτη δόση να αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» εναντίον της.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΣΥ «οχυρώνεται», με την προσθήκη ακόμη 800 κλινών στην Αττική, η οποία σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος αυτού του «κύματος». Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά καταγράφτηκε το υψηλότερο αρνητικό ρεκόρ πανδημίας, με πάνω από 50.000 κρούσματα ως προς το σύνολο, εκ των οποίων τα 20.000 στην πρωτεύουσα, ενώ την Παρασκευή η θετικότητα «εκτινάχθηκε» στο 21,5%.

Την ίδια ώρα, μετά το «Σωτηρία» το οποίο δέχεται αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού, σειρά παίρνει τώρα και το Σισμανόγλειο.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» χθες, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι στο σύστημα υγείας θα προστεθεί το 10%-15% των κλινών που δίνουν ιδιωτικές κλινικές, κάτι που αντιστοιχεί σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο. «Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ», ανέφερε, εξηγώντας πώς θα καλυφθεί η αύξηση εν μέσω επέλασης της Όμικρον.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νοσηλείες Όμικρον έχουν προκαλέσει πίεση σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, οι κλίνες θα ληφθούν οριζόντια από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Όσον αφορά τις μικρότερες, που δεν έχουν υποδομές για να στηρίξουν τέτοια περιστατικά, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση για να ενισχύσουν το ΕΣΥ με το προσωπικό τους, με στόχο να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται. Πάντως, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι το πρόβλημα με το νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί λόγω Covid-19 αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμο.

«Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορωνοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές περιστατικών Covid σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 34%, με το εντονότερο πρόβλημα να εμφανίζεται στην Αττική, που καταγράφονται περίπου οι μισές εισαγωγές. Τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχουν αναλάβει το 40% των νοσηλειών ασθενών με Covid της χώρας.

Έτοιμα τα φύλλα πορείας

Στο μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να σταλούν τα φύλλα πορείας στους ιδιώτες γιατρούς, στο πλαίσιο του νέου γύρου της επίταξης. Θα ξεκινήσεις στις 8 το πρωί και θα έχει διάρκεια ενός μηνός.

Ειδικότερα, η επίταξη αφορά γιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ΦΕΚ

Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.

Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47).

Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’.

Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο, το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.

Το ΦΕΚ υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Υποχρεωτικότητα και πιστοποιητικά....

Με φόντο το «τσουνάμι» κρουσμάτων και με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για κορύφωση στις 20 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λίγο αφότου χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2022 στα σχολεία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρωτίστως θα αφορούν την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε χαμηλότερα ηλικιακά όρια. Συγκεκριμένα, από τα 50+. Την ίδια στιγμή, όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, από τις 16 Ιανουαρίου και για κάθε μήνα που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι, θα πληρώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Το επόμενο μέτρο θα αφορά τη διάρκεια της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η οποία θα λήγει στο 7μηνο για όσους δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση τους, ενώ θα «παγώνει» προσωρινά για όσους εμβολιασμένους νοσούν.

Και η... εστίαση;

Το κεφάλαιο της εστίασης δεν έχει κλείσει ως προς τα μέτρα... Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» των ειδικών βρίσκεται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πολιτών και από τους εξωτερικούς χώρους, όπου τώρα προσέρχονται με αρνητικό rapid ή pcr.

Επίσης, εξετάζεται να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των πελατών μέσα στα καταστήματα.

Φως στο τούνελ....

Πάντως, δεν είναι λίγες οι «φωνές» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που κάνουν λόγο για αρχή του τέλους της πανδημίας, ενώ μόλις χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα δήλωσε πως θα πάρουμε σύντομα τις ζωές μας πίσω.

Σύμφωνα με την ίδια, «η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα».

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα».

Δείτε επίσης