Ελλάδα

Πρώτο κουδούνι με νέα πρωτόκολλα και για γονείς αρνητές

sxoleia-2022

Επιστροφή με αυξημένο testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αντιμέτωποι με... εισαγγελέα οι γονείς αρνητές

Με τρία αρνητικά self test θα διανύσουν την πρώτη εβδομάδα του 2022 στα σχολεία τους οι μαθητές, επιστρέφοντας στα θρανία μέσω ενός αναθεωρημένου πρωτοκόλλου στη «σκιά» της Όμικρον.

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα χρονιά χτυπά τη Δευτέρα, στις 10 Ιανουαρίου, ύστερα από την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, με την κυβέρνηση να επιμένει στη δια ζώσης εκπαίδευση παρά το «τσουνάμι» κρουσμάτων, αυστηροποιώντας τα μέτρα κυρίως ως προς το testing.

Μάλιστα, προβλέπεται ένα ακόμα self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, ως πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού. Η δωρεάν διάθεση των tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς έχει ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη, με τη σχετική πλατφόρμα να κλείνει σήμερα, Σάββατο. Προμηθεύονται πέντε σε αυτή τη φάση.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, δεν τίθεται σε εφαρμογή λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Για την ακρίβεια, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.=

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.

Να σημειωθεί ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Εισαγγελέας.... για τους γονείς αρνητές

Στο μεταξύ, ενώπιον του εισαγγελέα κινδυνεύουν να βρεθούν από την ερχόμενη εβδομάδα γονείς μαθητών, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα που ορίζουν το πλαίσιο προσέλευσης και παρακολούθησης μαθημάτων στο σχολείο και αφήνουν τα παιδιά τους εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ειδικότερα, στην Κρήτη αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη θα βρεθούν όσοι από τους αρνητές γονείς των 23 μαθητών Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, αλλά και ενός μαθητή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που μέχρι τώρα δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους, δεν επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στις σχολικές αίθουσες.


Δείτε επίσης