Ελλάδα

Έτσι ανοίγουν τα σχολεία σήμερα - Τι ισχύει για self test, τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

dimotiko1

Όποιος γονιός, μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν κατάφερε να προμηθευτεί self test, μπορεί από τις 7 το πρωί να προσέρχεται στο σχολείο για να το πάρει από εκεί

Το πρώτο κουδούνι για το 2022 χτυπά σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με αυξημένο testing και αυστηρά πρωτόκολλα, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού και της μετάλλαξης «Όμικρον», ενώ όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν κατάφεραν να προμηθευτούν τις προηγούμενες ημέρες self test από το φαρμακείο, θα το παραλάβουν από το σχολείο.

Ειδικότερα, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα τρία self test, (οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί δύο rapid και ένα self με δικά τους έξοδα), ενώ από τις επόμενες εβδομάδες θα υποβάλονται σε δύο. Σημειώνεται ότι όλοι οι μαθητές, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε όχι, δικαιούνται δωρεάν test.

Η διαδικασία για μαθητές που δεν προμηθεύτηκαν self test


Aρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί δεν βρήκαν εγκαίρως self test, επειδή κάποιες φαρμακαποθήκες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην αυξημένη ζήτηση.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, γνωστοποίησε ότι όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν self test από τα φαρμακεία, θα μπορούν να το προμηθεύονται από τα σχολεία τους.


Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα self test σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν το έλαβαν. Συγκεκριμένα, πάνω από 1 εκατομμύριο test έχουν διατεθεί στις σχολικές μονάδες της χώρας, έναντι 200.000 μαθητών και εκπαιδευτικών (ποσοστό 12% επί του συνόλου) που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα test τους από τα φαρμακεία τις προηγούμενες ημέρες.

Επομένως, όποιος γονιός, μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν κατάφερε να προμηθευτεί self test, μπορεί από τις 7 το πρωί και έπειτα να προσέρχεται στο σχολείο. Εκεί, θα βρίσκεται ο διευθυντής ή κάποιος εκπαιδευτικός που θα το δίνει.

Παρ όλα αυτά, το self test δεν διενεργείται στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές-εκπαιδευτικοί πρέπει να το κάνουν εκτός σχολείου και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, μπορούν να επιστρέψουν σε αυτό. Παράλληλα, πρέπει να δηλώσουν το αρνητικό αποτέλεσμα στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για τον κορωνοϊό.

Γενικά, το self-test θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test και ένα self test, όλα με δική τους επιβάρυνση, την τρέχουσα εβδομάδα. Από τη δεύτερη εβδομάδα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.

Πάντως, η πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν τη Σχολική Κάρτα για κορωνοϊό.

Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός;


Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, θα τίθεται σε απομόνωση για πέντε τουλάχιστον ημέρες. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες

α. Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο, προεξάρχοντος του πυρετού, υποχωρούν.

β. Με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self ή rapid test, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Τι θα γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός;


Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, θα μπαίνει επίσης σε απομόνωση για πέντε τουλάχιστον ημέρες. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος

α. Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο, προεξάρχοντος του πυρετού, υποχωρούν.

β. Με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Αν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self ή rapid test, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.


Χθες, Κυριακή, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων, όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 έχει παρθεί βάσει υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Αν παρατηρηθεί ότι πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέχρι και το Σάββατο 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self test, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%.

Δείτε επίσης