Ελλάδα

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Φλώρινα - Στους δρόμους τη νύχτα οι κάτοικοι, κλειστά τα σχολεία (pics+vid)

σεισμος

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα

Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ καταγράφηκε αργά χθες το βράδυ στη Φλώρινα, έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν απανωτοί μετασεισμοί έως 4,2 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο τον νομό, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Πολλοί κάτοικοι έμειναν εκτός σπιτιού τη νύχτα.


Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας και ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Κλειστά σχολεία

Στο μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.


https://twitter.com/Panpliatsios/status/1480317989673123841?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Και στη Βόρεια Μακεδονία

Αισθητός έγινε και στη Βόρεια Μακεδονία ο σεισμός, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Photo: kozanimedia.gr

Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Δεν έχουν αναφερθεί πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.


https://youtu.be/puEm3_7byeI

Δείτε επίσης