Ελλάδα

Όμικρον: «Να αισιοδοξούμε για μια πιο χαλαρή άνοιξη;» - Οι ειδικοί απαντούν στο «Vradini.gr»

4000

Τις προσεχείς εβδομάδες ένας σημαντικός αριθμός πολιτών θα μολυνθεί, ενώ το ερχόμενο δίμηνο θα αρχίσει να χτίζεται σταδιακά τοίχος ανοσίας

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του κύματος της Όμικρον, με ένα στα δύο σπίτια να έχουν νοσούντες της νέας μετάλλαξης, τη στιγμή που το ΕΣΥ πιέζεται ακόμη από το στέλεχος Δέλτα, όπως δείχνουν τα νούμερα των καθημερινών ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ των 50.000 κρουσμάτων δεν έχει επαναληφθεί, ενώ τις τελευταίες ημέρες και παρά το άνοιγμα των σχολείων, οι καθημερινές μολύνσεις πλησιάζουν αλλά δεν ξεπερνούν τις 30.000. Οι αριθμοί σαφώς και παραμένουν μεγάλοι, αλλά η εξέλιξη του πέμπτου κύματος δίνει προβλέψεις για ταχύτερη αποκλιμάκωση, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι, οι ειδικοί κάνουν λόγο για σημαντική πτώση στα τέλη του Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο «Vradini.gr», ειδικοί τονίζουν πως τις προσεχείς εβδομάδες ένας σημαντικός αριθμός των πολιτών θα μολυνθεί και επομένως το ερχόμενο περίπου δίμηνο θα αρχίσει να χτίζεται σταδιακά τοίχος ανοσίας, δεδομένης και της εμβολιαστικής κάλυψης ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, καθώς πλέον εμβολιάζονται και τα μικρότερα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Οι άνθρωποι που θα κολλήσουν, δεν θα μπορούν για ένα χρονικό διάστημα, ούτε να προσβληθούν εκ νέου από τον ιό ούτε να τον μεταδώσουν, τη στιγμή δε που όσοι μολύνονται από την «Όμικρον» παρουσιάζουν αυξημένα αντισώματα ενάντια της «Δέλτα».

Επίσης, οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, με την υποχρεωτικότητα στους 60+ να έχει παίξει τον ρόλο της, ενώ τα σχολεία λειτουργούν με αυξημένο testing και εντοπίζονται εύκολα τα κρούσματα.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι την άνοιξη θα πάψει ξαφνικά να υπάρχει ο κορωνοϊός και θα μπορούμε να ζούμε χωρίς περιορισμούς, αλλά σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν επειδή ο ιός είναι ύπουλος και ανά πάσα ώρα και στιγμή ενδέχεται να ανατραπούν τα δεδομένα, πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.


Δείτε επίσης