Ελλάδα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια - Ποια είναι τα κριτήρια χορήγησης

123

Ο γιατρός πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών

Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια, τα οποία θα χορηγούνται από τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία, μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών, όπως τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς. Η κα Γκάγκα υπογράμμισε ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση, όχι όμως άδεια, επομένως ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Επίσης. ο γιατρός πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

Τα αντιικά χάπια θα χορηγούνται σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα με διαβήτη, άτομα με παχυσαρκία και άτομα με καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, προϋπόθεση για τη χορήγησή τους θα είναι αυτά τα άτομα να έχουν θετικό μοριακό τεστ.

Δείτε επίσης