Ελλάδα

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 - Πρόστιμο από Δευτέρα

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 - Πρόστιμο από Δευτέρα

Ποιοι εξαιρούνται

Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους 60+ που δεν έχουν ακόμη κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς από Δευτέρα θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο, το οποίο για τον Ιανουάριο θα είναι στα 50 ευρώ, ενώ από τον Φεβρουάριο και για όσους μήνες εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι θα «σκάνε» 100αρικο.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε στον ΣΚΑΪ: «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι 16 Ιανουαρίου, θα δουν πρόστιμο 50 ευρώ (σ.σ. γιατί είναι ο μισός μήνας) και 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για να μην επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο, θα πρέπει να έχει γίνει η πρώτη δόση εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου.

Βέβαια, από την εφαρμογή του υποχρεωτικού µέτρου του εµβολιασµού εξαιρούνται οι πολίτες που έχουν αποδεδειγµένα λόγους υγείας που εµποδίζουν τη διενέργεια του εµβολίου.

Συγκεκριμένα:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.


Όσοι προσβλήθηκαν από την «Όμικρον», έχουν ανοσία στη «Δέλτα»


Όσοι προσβλήθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, έχουν ανοσία στη Δέλτα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παρασκευής έκανε λόγο για γοργή αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι με το άνοιγμα των σχολείων «είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί». Οπως εξήγησε μάλιστα, «είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση, μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά «Δέλτα» η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της».

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η αναμνηστική δόση έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι της «Δέλτα», ενώ σημείωσε ότι όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της «Δέλτα».

Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.

Δείτε επίσης