Ελλάδα

Έτσι θα εκπαιδευτούν οι αστυνομικοί των Πανεπιστημίων

panepistimiaki-astinomia

Προχωρά η διαδικασία για να αντιμετωπιστούν καταλήψεις, βία και η γενικότερη ανομία στα πανεπιστήμια, μέσω της εκπαίδευσης των αστυνομικών

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ξεκινά από τη Δευτέρα η εκπαίδευση των 400 πανεπιστημιακών αστυνομικών που, εν συνεχεία, θα ενταχθούν σταδιακά στα πανεπιστήμια, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Η εκπαίδευση θα γίνει σε αστυνομικές εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή και θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα, που συνολικά θα διαρκέσουν τέσσερις μήνες.

Έτσι, η ένταξη των υποψήφιων ειδικών φρουρών –ανδρών και γυναικών– στις πανεπιστημιακές δομές αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, λίγο πριν από την έναρξη των εξεταστικών και του χειμερινού εξαμήνου. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι, πέραν από νομική εκπαίδευση και κανόνες συμπεριφοράς, οι νέοι ειδικοί φρουροί θα προετοιμαστούν πάνω σε πραγματικά σενάρια και εικονικά περιστατικά, έτσι όπως έχουν στην πράξη αντιμετωπισθεί, με επισήμανση των εύστοχων ή άστοχων ενεργειών κατά περίπτωση. Θα χρησιμοποιηθούν, μάλιστα, οπτικοακουστικά μέσα και άλλες δυνατότητες που διαθέτουν οι μάχιμες αστυνομικές υπηρεσίες, μολονότι αυτοί θα έχουν περισσότερο προληπτικό ρόλο.

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ξεκαθαρίζει ότι η καθυστέρηση μετά και την επιλογή των επιτυχόντων κατόπιν διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, οφείλεται σε προσφυγές, ενστάσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, και ότι δεν υπήρξε καμία κυβερνητική απόφαση γι' αυτό. «Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία αποτελεί βασική κυβερνητική επιλογή, που προχωρά παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν για λόγους ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών. Τα πανεπιστήμια θα γίνουν πραγματικοί χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών απαλλαγμένοι από τη βία και το φόβο», τονίζει ο κ. Συρίγος.

«Ενθαρρύνουμε με πράξεις τους πρυτάνεις, τους καθηγητές και τους φοιτητές, να βάλουν ένα τέλος στο φόβο. Η ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι απαίτηση του ελληνικού λαού και σταθερή επιλογή της κυβέρνησης», δηλώνει, από πλευράς του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εξηγεί, δε, ότι τα τετρακόσια άτομα που θα στελεχώσουν τις ομάδες ασφαλείας των πανεπιστημίων είναι πτυχιούχοι, και μέχρι πρότινος σπούδαζαν στις σχολές που καλούνται τώρα να περιφρουρήσουν. «Θα βρεθούν ανάμεσα στους χθεσινούς συμφοιτητές τους, στους χθεσινούς καθηγητές τους, συνδράμοντας στο έργο της ασφάλειας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα», λέει χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες ομάδες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) πρόκειται να εγκατασταθούν στα 5 Πανεπιστήμια όπου εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα παραβατικότητας, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των ΟΠΠΙ δεν θα φέρει πυροβόλο όπλο, αλλά γκλομπ, σπρέι πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. Οι φρουροί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα συνεργάζονται με τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες και θα ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες, όπως προανακριτικά καθήκοντα για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές, και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αναταραχή

Η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών συνέπεσε με ορισμένα γεγονότα που ίσως κάνουν πιο αναγκαία την ίδρυση αυτού του Σώματος. Πέρα από την εισβολή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και τον ξυλοδαρμό καθηγητή από

αυτόκλητους τιμωρούς ή και την απόπειρα κάποιων να γκρεμίσουν τοίχο και να προχωρήσουν σε κατάληψη της αίθουσας, άλλοι νεαροί κάνουν ό,τι θέλουν αυτές τις ημέρες μέσα στα ιδρύματα, ενώ έφτασαν στο σημείο να απειλούν ευθέως τη ζωή του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αφορμή την εκκένωση κατάληψης.

Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε να επέμβει πέντε φορές σε πανεπιστημιακούς χώρους, που από χώροι μάθησης γίνονται χώροι ανομίας.

Η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών –ανδρών και γυναικών– θα γίνει από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 στη Σχολή Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή. Το πρόγραμμα καταρτίστηκε από το Τμήμα Σπουδών και Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής Αστυφυλάκων και χωρίζεται σε:

• θεωρητική εκπαίδευση, και

• πρακτική εκπαίδευση.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές ικανότητες, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων καλύπτει τους τομείς της νομικής επιστήμης, της κοινωνικής και ηθικής αγωγής, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της φυσικής αγωγής, αυτοάμυνας - αυτοπροστασίας, καθώς και του χειρισμού των οπλών και της χρήσης αυτών κατά την εκτέλεση της αποστολής τους. Η θεωρητική εκπαίδευση από καθηγητές και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει τη διδασκαλία των θεμάτων της διδακτέας ύλης κάθε μαθήματος και πρακτικές εφαρμογές κατά την εξέλιξη σεναρίων - εικονικών περιστατικών. Κατά τη θεωρητική διδασκαλία αναλύονται με σαφήνεια, όλα τα θέματα της διδακτέας ύλης κάθε μαθήματος (Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Θέμα Φρούρησης, Ανακριτική Εγκληματολογία, Συναθροίσεις – Συγκεντρώσεις, Ψυχολογική Προσέγγιση Νέων, Πρώτες Βοήθειες κ.λπ.), με στόχο να γίνουν κατανοητά από τους εκπαιδευόμενους. Περιλαμβάνει τη διδασκαλία των θεμάτων της διδακτέας ύλης κάθε μαθήματος και πρακτικές εφαρμογές κατά την εξέλιξη σεναρίων - εικονικών περιστατικών.

Επίσης, αναπτύσσονται και αναλύονται πραγματικά σενάρια και εικονικά περιστατικά, έτσι όπως έχουν στην πράξη αντιμετωπισθεί, με επισήμανση των εύστοχων ή άστοχων ενεργειών κατά περίπτωση. Κατά τις πρακτικές εφαρμογές, οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να συμμετέχουν σε σενάρια διαφόρων περιστατικών. Στο πλαίσιο της πρακτικοποίησης μπορούν να χρησιμοποιούνται τα οπτικοακουστικά μέσα και τα λοιπά τεχνικά μέσα που διαθέτουν οι μάχιμες αστυνομικές υπηρεσίες.

Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει εξάσκηση επί της θεωρητικής εκπαίδευσης σε αντικείμενα αρμοδιότητάς τους και ιδίως στην πραγματική εκτέλεση των καθηκόντων των ειδικών φρουρών και πραγματοποιείται στα Κέντρα Εκπαίδευσής τους ή στις λοιπές Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας ή σε υφιστάμενες Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας ή ισότιμων Υπηρεσιών. Εφόσον το επιτρέψουν οι υπηρεσιακές ανάγκες, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Φρουρών Κομοτηνής, δύναται να πραγματοποιηθούν επισκέψεις εκπαιδευτικών ομάδων, με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, προκειμένου αυτές να επιδείξουν και να παρουσιάσουν στους εκπαιδευόμενους αντικείμενα σχετιζόμενα με την υπηρεσιακή αποστολή τους. Οι ομάδες, κυρίως θα προέρχονται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ή Θεσσαλονίκης/ΥΚΑ/ΤΕΕΜ ή από ανάλογο προσωπικό των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, για παρουσίαση ειδικών θεμάτων επί των εκρηκτικών υλών, ανιχνευτών σκύλων κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα λαμβάνουν τις αποδοχές του Δόκιμου Αστυφύλακα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα λαμβάνουν το προβλεπόμενο μισθολογικό κλιμάκιο.

Τα σκάνδαλα στην ΑΣΟΕΕ

Ενώ οι Αρχές αναζητούν τους αυτόκλητους τιμωρούς στην πρώην ΑΣΟΕΕ, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την επίθεση στον καθηγητή, προέκυψε μείζον ζήτημα σχετικά με τις ποινικές εμπλοκές τόσο αυτού όσο και τουλάχιστον ενός συναδέλφου και πρώην συνεταίρου του που τον καταγγέλλει. Ο πρώτος κατηγορείται για σοβαρή υπόθεση τοκογλυφίας και εκβίασης, και ελέγχεται ακόμη και για υπόθεση σεξουαλικής επαφής με ανήλικο (!), ενώ ο άλλος για εκτεταμένη υπόθεση απάτης, έχοντας τεθεί σε αργία μετά από μία πρώτη καταδίκη. Οι δυσώδεις αυτές ιστορίες, που τόσο καιρό κρατούνταν κρυφές, ήρθαν στο φως δείχνοντας μεν τη σοβαρή μεταξύ τους αντιδικία, αλλά και την αναγκαιότητα να περνούν από «κόσκινο» καθηγητές ή και άλλοι λειτουργοί με ποινικές εκκρεμότητες.

Δείτε επίσης