Ελλάδα

Πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για τους ανεμβολίαστους 60+

emvoliasmos

Από σήμερα όσοι 60+ δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ, 50 ευρώ μόνο για τον Ιανουάριο

Οριστικά από σήμερα, Δευτέρα οι πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ. Το πρόστιμο θα τους επιβάλλεται για κάθε μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι μισό, 50 ευρώ και θα αφορά και όσους έχουν κλείσει ραντεβού, αλλά δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αντλήσει από τα μητρώα η κυβέρνηση, πρόκειται για περίπου 300.000 άτομα.

Μοναδική περίπτωση να απαλλαγεί κάποιος από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού είναι αν υπάρχουν λόγοι υγείας, και φυσικά πάντοτε με γνωμάτευση γιατρού. Αυτοί μπορούν να κάνουν αίτηση εξαίρεσης στην ειδική πλατφόρμα. Μέχρι να αξιολογηθεί το αίτημα δεν θα βεβαιώνεται το πρόστιμο. Επίσης, πρόστιμο δεν θα επιβάλλεται για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό.

Η διασταύρωση των στοιχείων των ανεμβολίαστων θα γίνεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα επιτρέπει τον έλεγχο στοιχείων από την πλατφόρμα εμβολιασμού.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά τη διασταύρωση των παραπάνω στοιχείων. Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν, θα διοχετευθούν στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σημειώνεται ότι το 90% των πολιτών που έχει «πατήσει» τα 60 έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, χάρη στην υποχρεωτικότητα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων του συγκεκριμένου ηλικιακού γκρουπ, που είναι και το πιο ευπαθές.

Ειδικότερα, 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Δείτε επίσης