Ελλάδα

Στο peak των θανάτων στη σκιά της «Δέλτα»

ermou

Ο Νίκος Τζανάκης μιλά στο «Vradini.gr» και εξηγεί, γιατί ενώ σημειώνεται αποκλιμάκωση ως προς τα κρούσματα, εντούτοις οι θάνατοι κορυφώνονται

Κορυφώνονται οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας, με το 15-20% αυτών να οφείλονται στη μετάλλαξη «Δέλτα», παρά το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή στο προσκήνιο είναι η «Όμικρον». Χθες, Δευτέρα, 101 άνθρωποι κατέληξαν από τον ιό, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαμε διψήφιο αριθμό θανάτων. Την ίδια στιγμή, οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν πέσει αισθητά (χθες ανακοινώθηκαν 18.834) γεγονός που δείχνει ότι η αποκλιμάκωση ήρθε περίπου 10 ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Μάλιστα, οι εφιαλτικές προβλέψεις για έως και 100.000 ημερήσια κρούσματα δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συγκρατημένη αισιοδοξία για μία καλύτερη άνοιξη. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου εκτιμάται ότι τα κρούσματα θα μειωθούν περαιτέρω, ενώ ο υψηλός αριθμός των θανάτων ήταν κάτι που είχε προβλέψει ο Νίκος Τζανάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο «Vradini.gr», ο Καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε πως ήταν δεδομένο ότι θα καταγραφούν πολλοί νεκροί αυτή την εβδομάδα, αφού μετά την κορύφωση των κρουσμάτων, έρχεται το peak των θανάτων. Λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά και έως τις 8 περίπου Ιανουαρίου είχαμε «τσουνάμι» μολύνσεων, ενώ σε ένα 24ωρο είχαν «αγγίξει» τις 50.000. Τρεις εβδομάδες μετά έχουμε την κορύφωση των θανάτων, ως μία φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας.

Βέβαια, αυτό που προξενεί ανησυχία είναι ότι το 15-20% των νεκρών έχει να κάνει με τη μετάλλαξη «Δέλτα», που παραμένει απειλητική, παρόλο που δεν είναι πρωταγωνίστρια αυτή την περίοδο. Για αυτό, άλλωστε, δεν μπορούμε να πούμε ότι «καθαρίσαμε» με την πανδημία, ενώ πρέπει να εξετάζουμε τα δεδομένα εβδομάδα με την εβδομάδα.

Όσον αφορά στην τέταρτη δόση, θα χορηγείται επί του παρόντος μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους, με την πλατφόρμα να ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζανάκης απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε πότε και αν αυτή θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι τώρα μας καλύπτουν οι τρεις δόσεις και αν αυτό θα αλλάξει, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.


Πάνω από 6 μήνες τα αντισώματα στα παιδιά


Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων, ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια.

«Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι όλα δείχνουν πως τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Τζανάκης δήλωσε στο «Vradini.gr» ότι τα παιδιά έχουν ισχυρό ανασοποιητικό σύστημα και επομένως αναπτύσσουν αντισώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Όσο πιο μικρός είναι κάποιος τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σε ερώτηση για το αν ένας 20χρονος ανταποκρίνεται καλύτερα στο εμβόλιο από ό,τι ένας 50χρονος απάντησε ότι αυτό ισχύει, αν και σημαντικό ρόλο παίζει η γεννητική προδιάθεση του καθενός. Ενώ δηλαδή είναι ο κανόνας, υπάρχουν και εξαιρέσεις ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η τεχνητή είναι πολύ προτιμότερη από τη φυσική ανοσία για τα παιδιά, τα οποία πρέπει να «θωρακιστούν», αφού ο ιός ενδέχεται να τους δημιουργήσει προβλήματα.


Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 65.000 παιδιά, υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για άλλα 57.000, ενώ είναι διαθέσιμα 50.000 ραντεβού σε όλη τη χώρα. Η μόνη περιοχή που εμφανίζει αυξημένη ζήτηση για παιδιατρικά εμβόλια είναι η Αττική και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν και νέα ραντεβού, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή ενημέρωση.

Δείτε επίσης