Ελλάδα

Έφτασε στην Ελλάδα η «Όμικρον 2» - Δύο κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος»

eody-rapid-tests

Τα κρούσματα είναι εισαγόμενα

Δυο κρούσματα της «Όμικρον 2» βρέθηκαν στη χώρα μας, μετά από ελέγχους στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα κρούσματα είναι εισαγόμενα, χωρίς να είναι γνωστό ακόμη από ποια χώρα προέρχονται.

Στην υποπαραλλαγή της «Όμικρον» αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι μοιάζει να είναι περισσότερο μεταδοτική.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ δήλωσε: «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης.

Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στον βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Όμικρον.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. «Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα, που θα έχουμε πολικό ψύχος», κατέληξε.

Δείτε επίσης