Ελλάδα

Α. Λινού: Λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας (vid)

maskes

«Απ’ ότι φαίνεται η Όμικρον κορυφώθηκε και μπαίνει σε ύφεση, αλλά η ύφεση είναι πιο αργή από αυτό που περιμένουμε», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας

Στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και την «Όμικρον 2» αναφέρθηκε η Αθηνά Λινού, η οποία τόνισε ότι είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας, πριν ολοκληρωθεί. «Θα ξέρουμε τι έγινε με την πανδημία, όταν πραγματικά τελειώσει. Οι ενδείξεις λένε ότι είμαστε ακόμα σε αναμονή», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε ότι παραμένουν σε υψηλό επίπεδο οι δείκτες της πανδημίας, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100 χθες και οι διασωληνωμένοι να φτάνουν τους 679. Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα, καθώς χθες εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της «Όμικρον».

Με την «Όμικρον 2» να βρίσκεται πλέον στη χώρα μας, τα ερωτήματα είναι πολλά: Έχει επέλθει η κορύφωση της Όμικρον και πλέον βρισκόμαστε στην αποκλιμάκωση; Τι είναι η νέα υποπαραλλαγή; Είναι περισσότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις; Η Αθηνά Λινού υπογράμμισε πως όλα δείχνουν ότι περάσαμε την κορύφωση της Όμικρον, ωστόσο η ύφεση κινείται με αργούς ρυθμούς.

«Απ’ ότι φαίνεται η Όμικρον κορυφώθηκε και μπαίνει σε ύφεση, αλλά η ύφεση είναι πιο αργή από αυτό που περιμένουμε. Δεν ξέρουμε εάν η μείωση των κρουσμάτων, από 50.000 σε 20.000 κρούσματα που έχουμε σήμερα, είναι πιο αργή από αυτή που θα περιμέναμε κι αν αυτή η καθυστέρηση στη μείωση των κρουσμάτων οφείλεται στην επέλαση του νέου υποστελέχους της Όμικρον 2, γιατί παρατηρείται σε αρκετές χώρες, αλλά όχι σε όλες», είπε η κ. Λινού.


Δείτε επίσης