Ελλάδα

Τι ισχύει σήμερα για σχολεία, τηλεργασία, δικαστήρια, αγορά και εμβολιασμούς

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Τηλεργασία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου

Έπειτα από τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίς» στην Αττική και την Κρήτη, οι περισσότερες δραστηριότητες επανέρχονται σήμερα, Πέμπτη, ωστόσο, με μειωμένο ωράριο και περιορισμένη επαφή με το κοινό. Παράλληλα, συνίσταται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση τηλεργασίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, λόγω του παγετού και της διαδικασίας αποχιονισμού που είναι ακόμη σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές.

Την ίδια στιγμή, ειδική μέριμνα έχει ληφθεί, προκειμένου οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να διασφαλίσουν τα ημερομίσθιά τους, ενώ με τηλεκπαίδευση θα αναπληρωθούν τα μαθήματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στις πληγείσες περιοχές.

Τηλεκπαίδευση

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, αυτές θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο, με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών. Ακόμη και αν τα σχολικά μαθήματα για τις δύο αυτές ημέρες δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, θα πραγματοποιηθούν, ωστόσο, με τηλεκπαίδευση.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο:

· οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί,

· τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών,

· τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και

· τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία και

· τα κέντρα διημέρευσης - ημερήσιας Φροντίδας.

Ιδιωτικός Τομέας

Εφαρμογή τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, συνιστάται για τη σημερινή ημέρα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Επιπλέον, κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Τηλεργασία στο Δημόσιο

Αντίστοιχα και στο Δημόσιο τομέα, θα υπάρξει τηλεργασία σήμερα, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τυχόν προβλήματα πρόσβασης. Ειδικότερα, σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται πως «συνίσταται εντόνως η χρήση της δυνατότητας τηλεργασίας προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις».

Δικαστήρια

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα δικαστήρια.

Λιανεμπόριο

Έπειτα από δύο ημέρες αργίας, κανονικά λειτουργούν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, αλλά με συγκεκριμένο ωράριο, δηλαδή από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα.

Τράπεζες

Να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα τραπεζικά καταστήματα όπως επίσης πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα, συστήνει στους συναλλασσόμενους η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε ανακοίνωση της, αναφορικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων σήμερα.

«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα τραπεζικά καταστήματα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη, και Νότιο Αιγαίο, θα επαναλειτουργήσουν για το κοινό την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς. Ειδικότερα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε καθένα κατάστημα, ενδέχεται αυτό να μην λειτουργεί ή να υπάρχει περιορισμένος αριθμός εργαζομένων ή να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας. Ως εκ τούτου συνιστάται οι συναλλασσόμενοι να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα όπως επίσης πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακόμη, η Τράπεζα Πειραιώς, με γνώμονα τις κατευθύνσεις της Πολιτείας για ασφαλέστερη πρόσβαση εργαζομένων και πελατών, ενημερώνει το συναλλακτικό κοινό, ότι η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων που θα ανοίξουν στις πληγείσες Περιφέρειες (Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κρήτης και νοτίου Αιγαίου) σήμερα, ορίζεται στις 10 το πρωί. Περαιτέρω ενημερώνει ότι λόγω των επικρατουσών συνθηκών, ορισμένα καταστήματα ενδέχεται να μη λειτουργήσουν καθόλου. Ως εκ τούτου συνιστάται, πριν την μετάβαση των συναλλασσομένων σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με το συγκεκριμένο κατάστημα.

Εφορίες

Στις 10 το πρωί και με μειωμένο κοινό θα ανοίξουν σήμερα οι ΔΟΥ:

· Κηφισιάς,

· Ψυχικού,

· Παλλήνης,

· Χολαργού,

· Αμαρουσίου και

· ΙΒ Αθηνών

όπως γνωστοποίησε η ΑΑΔΕ, διευκρινίζοντας ακόμη πως «οι υπόλοιπες ΔΟΥ και Τελωνεία που επίσης εδρεύουν σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία θα λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο αλλά μειωμένο προσωπικό λόγω προβλημάτων προσέλευσης. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων». Για το λόγο αυτό, η ΑΑΔΕ συνιστά προς τους πολίτες τη μείωση των επισκέψεων στις ως άνω υπηρεσίες εάν δεν συντρέχει εξαιρετικά επείγων λόγος.

Χωρίς κούριερ

Ειδικά για σήμερα, δεν επιτρέπονται οι υπηρεσίες διανομής (delivery) και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (courier), εξαιτίας του ισχυρού παγετού.

Άρση εμβολιασμών

Αναστολή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα προβλέπεται μόνο για σήμερα στους εμβολιασμούς παιδιών μόνο στο mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας και στο Παίδων Πεντέλης. Οι υπόλοιποι εμβολιασμοί παιδιών, καθώς και οι εμβολιασμοί ενηλίκων θα γίνουν κανονικά. Για όσους δεν προσέλθουν σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα σταλεί σε κάθε περίπτωση sms για νέο ραντεβού.

Συγκοινωνία

Διαρκής αναμένεται η εκτίμηση της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών και τη σημερινή ημέρα. Όπως και χθες, έτσι και σήμερα, «λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού στο οδικό δίκτυο και αύριο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται μετά τις 06.00» το πρωί, όπως γνωστοποίησε ο ΟΑΣΑ, προσθέτοντας πως «οι προσπάθειες του ομίλου για τη διεξαγωγή δρομολογίων, όπου αυτό είναι εφικτό, είναι συνεχείς, με προτεραιότητα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων».

Βελτιωμένη, την ίδια ώρα, εμφανίζεται η κατάσταση ως προς τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς στην Αττική, με δεδομένο ότι αποκαταστάθηκε η πλήρης λειτουργία της γραμμής 1 -του Ηλεκτρικού (Πειραιάς -Κηφισιά), καθώς και της γραμμής 3, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας -Αεροδρόμιο και οι συρμοί πραγματοποιούν όλες τις ενδιάμεσες στάσεις στους σταθμούς Κορωπί, Κάντζα και Παλλήνη.

Δείτε επίσης