Ελλάδα

Γ. Γεροτζιάφας: Ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός, αλλά θα είναι ακόμα επικίνδυνος

ermou

«Η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή»

Ενδημικός θα γίνει ο κορωνοϊός, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι επικίνδυνος, τόνισε Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα τελειώσουμε έτσι εύκολα με την όλη κατάσταση.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής αιματολογίας σημείωσε ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή, και επομένως πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

«Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε.

Αναφορικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Μάλιστα, ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν και υψηλό υψηλό επιπλοκών και θνητότα εως και 3 φορές, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος ενός μηνός από τη νόσηση.

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.

Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών χαρακτήρισε αντιφατική τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τόνισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

Δείτε επίσης