Ελλάδα

Κακοκαιρία: Δύσκολη νύχτα με ισχυρές καταιγίδες - «Καμπανάκι» για πλημμύρες

ianos-kakokairia

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας, αναφέρει η Πολιτική Προστασία

Το νέο κύμα κακοκαιρίας κάνει την εμφάνιση του από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εφιστά την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα για τις νυχτερινές ώρες, όπου το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων, σε περιοχές γύρω από την Πάρνηθα, τον Κιθαιρώνα και τον Υμμητό να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα».

Τις επόμενες ώρες, βροχές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, Στερεά, Νότια Εύβοια, Σποράδες, Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και τις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι θα λιώσουν τα χιόνια στην ηπειρωτική Ελλάδα από τη Θεσσαλία μέχρι και την Πελοπόννησο, με κίνδυνο πλημμυρικών φαινόμενων σε περιοχές κοντά σε υψηλά υψόμετρα.

Προς το βράδυ θα ενισχυθεί ο βορίας στο Αιγαίο και στην Αττική, στα επτά με οκτώ και τοπικά στα 9 μποφόρ. Οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα σημειώνονται πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»


Να περιοριστούν μόνο στις απαραίτητες μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο, ζητούν από τους πολίτες η Περιφέρεια Αττικής και οι αυτοκινητόδρομοι «Νέα Οδός» και «Μορέας», λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά το Σάββατο, να ενημερώνονται για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες στις περιοχές της Αττικής όπου παραμένει η χιονοκάλυψη, αλλά και στις περιοχές εκατέρωθεν των ρεμάτων και των ποταμών από τα ορεινά ως τις εκβολές, διότι αναμένεται να ανέβει η στάθμη τους με ενδεχόμενο υπερχείλισης.

Η κατάσταση αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη και λόγω των πυρκαγιών του περασμένου έτους, οι οποίες αποψίλωσαν μεγάλες δασικές εκτάσεις κάτι που αυξάνει σημαντικά την απορροή νερού, αναφέρεται.

Η ανακοίνωση των αυτοκινητόδρομων


Η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. και η Νέα Οδός με ανακοινώσεις τους συνιστούν από την πλευρά τους στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τα ακόλουθα:

  • Να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους.
  • Να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
  • Να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
  • Να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν στάση του οχήματος να γίνεται μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και ανεμπόδιστη διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν στο 1025 ή στο 2710-562.000 (ΜΟΡΕΑΣ) ή στο 1075 (Νέα Οδός)

Δείτε επίσης