Ελλάδα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα χάπια κατά του κορωνοϊού που παραδίδονται στο σπίτι

Αρχίζει από σήμερα η διάθεσή τους σε ασθενείς, που νοσούν με κορωνοϊό στο σπίτι

pills

Παράδοση κατ΄οίκον με Courier, ποιους αφορά η διάθεσή τους

Αρχίζει από σήμερα, Δευτέρα, η κατ' οίκον διάθεση των χαπιών της Merck, όπου θα παραδίδονται στο σπίτι του κάθε ασθενούς, μέσω courier, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Ειδικότερα, όπως είχε εξηγήσει η Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης, η κατ' οίκον παράδοση των χαπιών «είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας. Χωρίς ταλαιπωρία, για ανθρώπους που είναι άρρωστοι».

Η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια της Merck έχει ανοίξει από τις 14 Ιανουαρίου. Η κατ' οίκον παράδοση των αντιικών χαπιών αφορά ασθενείς που είναι άνω των 18 ετών, νοσούν από κορωνοϊό και έχουν προβλήματα υγείας.
Βασική προϋπόθεση επίσης, είναι να έχουν θετικό test, είτε rapid είτε PCR.

Η διαδικασία για την παραλαβή των αντιικών χαπιών στο σπίτι έχει ως εξής:

-Επικοινωνεί ο ασθενής με τον γιατρό που τον παρακολουθεί.
-Ο γιατρός κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και η απάντηση έρχεται με τη μορφή μηνύματος τόσο στον γιατρό όσο και στον ασθενή, μέσα σε 24 ώρες.
-Αφού έρθει η απάντηση και αφού έχει υπάρξει επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, δίνει και την τελική του συγκατάθεση ο ασθενής και μιλά με τον ΕΟΠΥΥ για τη διεύθυνση που θα παραλάβει τα χάπια.

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η Merck, το αντιικό χάπι της κατά του κορωνοϊού λειτουργεί εναντίον της μετάλλαξης «Όμικρον», σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες.

Η μολνουπιραβίρη και ένα χάπι της Pfizer που λαμβάνεται επίσης από το στόμα έλαβαν άδεια στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και θεωρούνται σημαντικά εργαλεία απέναντι στην Όμικρον. Στην Ελλάδα το χάπι της Merck έκανε πρεμιέρα πριν από δύο εβδομάδες.

Η Pfizer ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι εργαστηριακά δεδομένα έδειξαν ότι το σκεύασμά της, Paxlovid, διατηρεί την αποτελεσματικότητά του εναντίον της Όμικρον.

Η Merck ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το χάπι της έχει έναν μηχανισμό που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της «Όμικρον» και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής. Το molnupiravir έχει λάβει άδεια χρήσης σε περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιαπωνίας.

Δείτε επίσης