Ελλάδα

Ν. Τζανάκης: Οι 4 λόγοι για την αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα (vid)

H μεγάλη αιτία είναι η αποτυχία του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών

ermou

Στην πορεία της πανδημίας και τους λόγους που καταγράφονται πολλοί θάνατοι στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Νίκος Τζανάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε: «Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τον γερασμένο πληθυσμό και τα πολλά συνοδά νοσήματα είναι το κύριο για την αύξηση των θανάτων.

Ο ορισμός του θανάτου που εφαρμόζει η χώρα μας, για θάνατο από κορωνοϊό, ο οποίος είναι ο αυστηρός ορισμός του ΠΟΥ, δηλαδή εάν κάποιος έχει κορωνοϊό και έχει και ένα συνοδό νόσημα, εάν δε το είχε προφανώς και δεν θα πέθαινε. Εφόσον πεθαίνει με αυτό, έχει συμβάλει πολύ σημαντικά και το συνοδό νόσημα, και εκεί υπάρχει διαφοροποίηση στους ορισμούς. Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι πάμε αργά στο νοσοκομείο.

Ωστόσο η μεγάλη αιτία είναι η αποτυχία του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών. Έχουμε μέχρι στιγμής 300.000 αμετανότητους ανεμβολίαστους και έρχονται να προστεθούν άλλοι 250.000 που καθυστέρησαν να εμβολιαστούν».

Ο κ. Τζανάκης είπε ακόμα: «Δεν πρέπει να λέμε ποτέ εφόσον δεν ξέρουμε πώς θα πορευτεί η πανδημία. Πιστεύω ότι μέχρι την άνοιξη η πανδημία θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο ποσοστό και σε πολλές χώρες επομένως δεν θα χρειαστεί σε μαζικό επίπεδο να κάνουμε την 4η δόση. Εάν βγει ένα εμβόλιο επιτυχές και μονιμότερο και στοχευμένο στα υπάρχοντα στελέχη, δεν αποκλείεται να κάνουμε έναν ετήσιο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», δήλωσε σχετικά με την 4η δόση του εμβολίου.

Δείτε επίσης