Ελλάδα

«Χαμένος» και ο Φεβρουάριος - Τι «βλέπουν» οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας

«Mακάβριο αστείο» ότι η πανδημία θα τελειώσει τον Φεβρουάριο

ermou

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, η οποία επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις ακόμη. Ο Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι θα εμφανιστεί πιθανότατα νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ενώ ο Γιώργος Παυλάκης επεσήμανε ότι αργούμε πολύ να τελειώσουμε με την όλη κατάσταση.

Ειδικότερα, ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι «ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών, αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «το νέο στέλεχος να είναι λιγότερο νοσογόνο και να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ», αλλά επισήμανε ότι είναι κατά ενός απαγορευτικού, λέγοντας πως «δεν πρέπει να κλείσουμε, αλλά να πάρουμε στοχευμένα μέτρα με την κοινωνία έξω». Ο καθηγητής έκανε λόγο για δύο σενάρια, το ένα να μην πέσουμε σε κρούσματα όλο τον Φεβρουάριο ή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με 15.000 έως 20.000 κρούσματα κινητούς μέσους όρους, και τo δυσμενέστερο σενάριο, να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού, κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.

Επεσήμανε ότι «στην Κρήτη έχουμε τουλάχιστον 90% Όμικρον και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά σιγά και στις ΜΕΘ». «Προφανώς η Όμικρον δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες», είπε.

«Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δεν φαίνεται αυτό, είμαστε σε δύο εβδομάδες κορύφωσης, ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω», σημείωσε.

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Παυλάκης είπε: «Φυσικά και αργούμε να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό». Χαρακτήρισε «μακάβριο αστείο» ότι η πανδημία θα τελειώσει τον Φεβρουάριο. «Σας είπα ότι αυτά δεν πρέπει να ακούγονται».

«Η αισιοδοξία πριν το τσουνάμι έφερε το τσουνάμι, συμπλήρωσε. Με 20.000-30.000 κρούσματα κάθε μέρα δεν βλέπετε ότι όλοι γύρω σας μολύνονται, ολόκληρες οικογένειες;».

«Το Πάσχα πρέπει να κερδηθεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί λένε Απόκριες θα κάνουμε, Πάσχα στο χωριό θα κάνουμε. Πρέπει να κοπούν τα κρούσματα».

Αναφορικά με το πώς θα γίνει αυτό, ο κος Παυλάκης ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας. «Εκοψε το τσουνάμι με δύο εβδομάδες lockdown. Η Ελλάδα θα μπορούσε να το κάνει».

Η πραγματικότητα μας δείχνει ότι έπρεπε να το ξανακάνουμε, συμπλήρωσε. Επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι ο Μπ. Τζόνσον έφερε καταστροφικά αποτελέσματα στην αρχή της πανδημίας, λέγοντας «ας το περάσουν όλοι να τελειώνουμε».

Κάθε μέρα έχουμε 10-15 θανάτους περισσότερους από αυτούς που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ καθώς χρεώνονται στις προηγούμενες ημέρες, σχολίασε αναφορικά με το ημερήσιο δελτίο που ανακοινώνεται.

Τέλος, χαρακτήρισε λάθος την άποψη «να γίνει ο κορωνοϊός ενδημικός να τελειώνουμε». Ενδημικές ασθένειες προκαλούν τεράστια προβλήματα. Μια ενδημική νόσος θα είναι μεγάλος μπελάς.

Δείτε επίσης