Ελλάδα

Ανεμβολίαστοι από σήμερα όσοι δεν έκαναν την ενισχυτική δόση

Σε ποιους χώρους δεν θα έχουν πρόσβαση

emboliasmos

Ανεμβολίαστοι θεωρούνται από σήμερα, Δευτέρα, όσοι δεν έκαναν τις προηγούμενες ημέρες την αναμνηστική δόση και ενώ έχουν περάσει 7 μήνες από την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα μέρη.

Ειδικότερα, πριν την κακοκαιρία «Ελπίδα», το πλαίσιο προέβλεπε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους πολίτες δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση θα έληγαν την 1η Φεβρουαρίου. Παρ όλα αυτά, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε μία παράταση μερικών ημερών μέχρι και σήμερα.

«Λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νέο πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού περιγράφεται αναλυτικά στο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα.

Στο επίμαχο σημείο τονίζεται πως από σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, «έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».

Επομένως, οι εμβολιασμένοι με δεύτερη δόση παραμένουν καλυμμένοι σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού για διάστημα 7 μηνών (από τη δεύτερη δόση), ενώ όσοι έλαβαν το μονοδοσικό J&J για διάστημα τριών μηνών. Μετά από αυτή την ημερομηνία τα πιστοποιητικά εμβολιασμού λήγουν και θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου από σήμερα δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

  • κέντρα διασκέδασης
  • κλειστούς χώρους εστίασης
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια
  • γυμναστήρια

Δείτε επίσης