Ελλάδα

Με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο ο 12χρονος που μεταφέρθηκε Αθήνα από Λέσβο

Τι είναι το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο

paidon

Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του 12χρονου από τη Λέσβο, ο οποίος διακομίσθηκε από τη Λέσβο στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής και πλέον νοσηλεύται στην ΜΕΘ του Παίδων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 12χρονος, είχε μολυνθεί με κορωνοϊο πριν από περίπου 15 ημέρες, έχοντας ήπια νόσο.

Ωστόσο, μετά την πνευμονικη εμβολή που υπέστη, οι γιατροί του Παίδων που το παρακολουθούν, εκτιμούν πως εκδήλωσε το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μετά τη λοίμωξη Covid-19, ένα σύνδρομο όχι σύνηθες, αλλά καταγεγραμμένο σε ανήλικους ασθενείς Covid-19.

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome- MIS), που καταγράφεται πλέον και σε ενηλίκους μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό, είναι μια σοβαρή νόσος που «χτυπά» πολλαπλά όργανα του σώματος και προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή στον οργανισμό.

Σε όλες, σχεδόν. τις περιπτώσεις του συνδρόμου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οι ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή έχουν αντισώματα εναντίον του, κάτι που υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.

Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.

Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MIS για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.

Δείτε επίσης