Ελλάδα

Χάνουμε τις Απόκριες, κερδίζουμε το Πάσχα;

Οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν ότι είναι προτιμότερο να υποστούμε κάποιους περιορισμούς τις Απόκριες και να κερδίσουμε το Πάσχα, παρά να το ρισκάρουμε

Χάνουμε τις Απόκριες, κερδίζουμε το Πάσχα;

Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, όπου θα συζητήσει την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, που περιλαμβάνει πιθανή αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα, αλλά και το τι περιορισμοί θα ισχύουν τις Απόκριες.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν ότι είναι προτιμότερο να υποστούμε κάποιους περιορισμούς τις Απόκριες και να κερδίσουμε το Πάσχα, παρά να το ρισκάρουμε, δεδομένου ότι ακόμη καταγράφονται πολλά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε: «Θα ήταν προτιμότερο να «θυσιαστούν» οι Απόκριες, ώστε να εορταστεί το Πάσχα με πιο χαλαρά μέτρα».

Επίσης, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής υποστήριξε ότι η πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο σχολίασε πως η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη:

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία επειδή πχ έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη, από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη».

Από τη μεριά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου σχολίασε ενόψει των Αποκριών πως το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν.

Για τον υψηλό αριθμό θανάτων ανέφερε τα εξής: «Δεν υπάρχει καθαρή εξήγηση γιατί είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, αν δεν έχουμε όλα τα δεδομένα μπορεί να δοθεί λάθος απάντηση. Οι υγειονομικοί καταβάλλουν την μέγιστη προσπάθεια. Χρειάζεται μια ειδική επιτροπή για να μελετήσει τα δεδομένα».

Μιλώντας στο Mega, ο Νίκος Τζανάκης δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε πολύ προσεκτικά να κάνουμε ορισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις, αποφεύγοντας τα πολλά – πολλά. Θα υπάρξει σίγουρα συνωστισμός και επίταση της πανδημικής έξαρσης.

Αν είμαστε έτοιμοι να τα αποδεχτούμε αυτά, ας κάνουμε και το καρναβάλι. Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα, την τουριστική σεζόν, να εισέλθει η χώρα σε καλή θέση σε αυτή την αγορά».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε στην ΕΡΤ: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».

Δείτε επίσης