Ελλάδα

Στο 80% η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων της Σκύρου ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Όσα δήλωσε ο δήμαρχος Σκύρου

skyros-2

Αυξημένη κινητικότητα ενόψει τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας παρατηρείται ήδη στον δημοφιλή προορισμό της Σκύρου, που παραδοσιακά προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες την περίοδο αυτή. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς του νησιού, η κίνηση δεν αναμένεται να επηρεαστεί από μια πιθανή απαγόρευση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων.

«Ο Δήμος Σκύρου και όλοι οι Σκυριανοί περιμένουμε να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε με ασφάλεια τους επισκέπτες μας. Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκύρου, Νίκος Μαυρίκος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ούτως ή άλλως το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Σκυριανής Αποκριάς είναι ότι δεν πραγματοποιούνται οργανωμένες εκδηλώσεις, όπως σε άλλα μέρη της χώρας, αλλά πολιτιστικά δρώμενα στα οποία συμμετέχουν μεμονωμένα οι κάτοικοι με μεταμφιέσεις που παραπέμπουν στη λαογραφική παράδοση του νησιού».

Τονίζεται ότι η Σκυριανή Αποκριά αποτελεί σημείο αναφοράς για το όμορφο νησί και περιλαμβάνει το παλαιότερο αγροτικό έθιμο της άνοιξης, τον «Χορό των Γέρων» που, σύμφωνα με τους λαογράφους, συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Το έθιμο έλκει τις ρίζες του από τη διονυσιακή λατρεία και την αγροτική και ποιμενική ζωή του νησιού, ενώ περιλαμβάνει τρεις «πρωταγωνιστές»-αμφιέσεις, τον Γέρο, την Κορέλα και τον Φράγκο. Η κορύφωση του εθίμου γίνεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με σειρά από δρώμενα, όπως οι εντυπωσιακές βόλτες των μεταμφιεσμένων στα σοκάκια της Χώρας με άφθονο γλέντι στα καταστήματα και στο δρόμο, την άνοδο στο Κάστρο, όπου οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν μαζικά («Χορός των Γέρων»), την «Τράτα» που παραπέμπει απευθείας σε αριστοφανικό έθιμο της ναυτικής ζωής με έμμετρη απαγγελία σατιρικών στίχων για την επικαιρότητα.

«Η Σκυριανή Αποκριά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το φυσικό περιβάλλον, η πολιτιστική μας παράδοση και η φιλοξενία μπορούν να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και πόλο προσέλκυσης επισκεπτών», τόνισε ο δήμαρχος Σκύρου, συμπληρώνοντας ότι «η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα της Σκύρου προσεγγίζει το 80% και οι επαγγελματίες του νησιού είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες μας τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης