Ελλάδα

Αμετάπειστος ο σκληρός πυρήνας των ανεμβολίαστων των 60+

Coronavirus disease pandemic in Greece

Σχεδόν τρεις μήνες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι μάλιστα κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε παραλλαγή του κορωνοϊού, καθώς ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού, και παρά την καταβολή του προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως, 310.000 άτομα από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παραμένουν ανεμβολίαστοι!

Πρόκειται για ένα αμετάπειστο σκληρό πυρήνα ανεμβολίαστων, που αφενός δίνει αυξημένο αριθμό νοσηλειών και διασωληνώσεων, πιέζοντας το σύστημα Υγείας, αφετέρου αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, στα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχει καταγραφεί το 9,7% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοιού από την αρχή της επιδημίας. Το ποσοστό είναι μικρό, ωστόσο από αυτό έχει καταγραφεί το 82,9% των θανάτων λόγω κορωνοϊού. Σημειώνεται πως από τους 24.836 νεκρούς, οι 20.588 είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

Συνολικά, όπως προαναφέρθηκε 310.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών παραμένουν εκτεθειμένοι στον ιό, δίχως εμβολιαστική προστασία. Τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν στους 530.000.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και ταυτόχρονα να εκπέμπει «σήμα» επιστροφής στην κανονικότητα βήμα - βήμα, όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εισηγείται την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα άνω του 50%, την επαναφορά όρθιας διασκέδασης και την επιστροφή των σχολικών εκδρομών.

Τη στιγμή που η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα ρίχνει τίτλους τέλους στα περιοριστικά μέτρα, πετώντας ακόμη και τις μάσκες, η Ελλάδα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, λαμβάνοντας ωστόσο σταδιακά τις σχετικές αποφάσεις, από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Η συζήτηση περί πλήρη άρση των μέτρων έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά αποκλειστικά τους εμβολισμένους πολίτες, με τους ειδικούς να εξακολουθούν να χτυπούν καμπανάκι για τους 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών., που παραμένουν ανεμβολίαστοι, τονίζοντας ότι γι’ αυτούς η «Όμικρον» δεν θα είναι ένα απλό κρυολόγημα.

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», η ενδεικτική δήλωση του Θάνου Πλεύρη.

Δείτε επίσης