Ελλάδα

Αλ. Βατόπουλος: Πιθανή η εμφάνιση μίας ακόμα μετάλλαξης

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό σύντομα η 4η δόση», δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας

ermou

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα, τους εμβολιασμούς και γενικότερα την πορείας της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: «Υπάρχει μία γενικότερη πολιτική απόφαση, παγκόσμια, που θέλει να φύγουμε από τους περιορισμούς και να λειτουργήσει η κοινωνία κανονικά».

Ενώ πρόσθεσε: «Το επιδημιολογικό κύμα που περνάμε πέφτει σιγά σιγά. Πέφτουν τα κρούσματα, αρχίζουν και ελαττώνονται οι διασωληνώσεις».

«Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα», τόνισε.

Για την 4η δόση

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι και οι εμβολιασμοί αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να προστατεύσει τον πληθυσμό. «Ο ιός αυτός έχει μεγάλη διασπορά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε να κολλήσουμε πολλές φορές. Είναι σαν το κοινό κρυολόγημα», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Αναφορικά με την πιθανότητα 4ης δόσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει σύντομα κάτι τέτοιο. «Αν υπάρξει τέταρτη δόση ουσιαστικά θα είναι ετήσια αναμνηστική, σαν της γρίπης. Αυτό που μας απασχολεί είναι τυχόν εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού. Ουσιαστικά την πανδημία την οδηγούν οι παραλλαγές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι και με δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

«Όταν τελειώσει η πανδημία προφανώς και δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε για κανονικότητα. Είμαστε μακριά στο να πούμε ότι επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα».

Kαι όπως είπε, θα περάσει πολύς καιρός πριν καταλάβουμε ότι τελείωσε η πανδημία.

Δείτε επίσης