Ελλάδα

Την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα εμβόλια της Novavax - «Νωρίς για ολική άρση των μέτρων»

ÅÍÇÌÅÑÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÏÑÅÉÁ ÔÇÓ ÐÁÍÄÇÌÉÁÓ COVID-19 ÓÔÏ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÕÃÅÉÁÓ (EUROKINISSI/ ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια της Novavax, του νέου «όπλου» που προστίθενται στη φαρέτρα.

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου τοποθετείται χρονολογικά ότι θα έρθουν και τα εμβόλια της Sanofi.

«Η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς», τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σύμφωνα με την ίδια, «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».

Αναφερόμενη στα αντιιικά φάρμακα, η κυρία Γκάγκα τόνισε πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα σε 1.957 ασθενείς.

Αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών»

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως αυξήθηκε για λίγο η θετικότητα, εξαιτίας του μικρότερου αριθμού διαγνωστικών τεστ, ενώ επεσήμανε πως παραμένει σταθερή η πανδημία, με τον μ.ο. κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 17 – 18.000.

Όπως είπε, σε κάποια νησιά παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου (Κέα, Σύρος, Κάρπαθος και Θάσος). Πανελλαδικά υπάρχει μια αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών», ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρήθηκε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές. Το 90% των νέων εισαγωγών αφορούν κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως πανελλαδικά είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις κλίνες Covid.

Όσον αφορά την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο πρόσθεσε χαρακτηριστικά «πως δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας»

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε όλα τα μέτρα», σημείωσε με αφορμή τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Όπως είπε, «για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων».

Για την επαναμόλυνση, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης μόνο σε όσους έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον βασικό εμβολιασμό και δεν έκαναν τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης, επισημαίνοντας πως είναι κάτι που έχει αποφασιστεί από το Φθινόπωρο.

Δείτε επίσης