Ελλάδα

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τιτάνια μάχη για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων - 11 αγνοούμενοι, ανάμεσά τους 3 Έλληνες (pics+vid)

Αγωνία για τους 11 αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τιτάνια μάχη για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων - 11 αγνοούμενοι, ανάμεσά τους 3 Έλληνες (pics+vid)

Τιτάνια μάχη δίνουν οι διασώστες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων από το γκαράζ του Euroferry Olympia, το οποίο φλέγεται από τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που βρίσκονται ήδη στο πλοίο, αναζητούν τρόπους, προκειμένου να προσεγγίσουν τους οδηγούς, οι οποίοι βρίσκονται στο γκαράζ.

Στη συνέχεια -και όταν η πρώτη φάση ολοκληρωθεί- θα επιχειρηθεί να κατέβουν στο γκαράζ μαζί με ακόμη 6 άνδρες της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων που είναι σε αναμονή. Επιπλέον, έτοιμο να επέμβει είναι και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με περίπου 20 άνδρες, ενώ μεταβαίνει και Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού προκειμένου να συνδράμει στην διάσωση.

11 αγνοούμενοι, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες

Την ίδια ώρα, εντείνεται η αγωνία για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από τη φωτιά που ξέσπασε στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia σήμερα τα ξημερώματα, ενώ έπλεε κοντά στην Κέρκυρα.

Πιο αναλυτικά, έντεκα επιβαίνοντες στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia» παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με το Λιμενικό, εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες.

Παράλληλα, έχουν ταυτοποιηθεί δύο εγκλωβισμένοι στο πλοίο, στο οποίο τις πρώτες πρωινές ώρες εκδηλώθηκε φωτιά, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Σύμφωνα με το Λιμενικό έχουν διασωθεί 278 άτομα, μέλη του πληρώματος και επιβάτες.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης. Κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις».

Από το τρίτο κατάστρωμα ξεκίνησε η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του ενώ σκάφη του λιμενικού σώματος και της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα ενώ ένα ακόμα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία Grimaldi Group στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και 51 μέλη πλήρωμα. Επιπλέον, το πλοίο μεταφέρει 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.

Πέντε άτομα στο νοσοκομείο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πέντε άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας, χωρίς να εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους.

Κατά τη δημόσια τηλεόραση, οι διασωθέντες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Νάσος, επιβάτης του πλοίου, περιέγραψε με δραματικό τρόπο την επιχείρηση διάσωσης, λέγοντας πως όλα έγιναν άμεσα και χωρίς πανικό και πως η φωτιά χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά για να επεκταθεί σε όλο το πλο

Όλα άρχισαν στις 04:25 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν το πλήρωμα του Euroferry Olympia άρχισε να ξυπνά τους επιβάτες και να τους φωνάζει να βγουν στο κατάστρωμα καθώς είχε ξεσπάσει φωτιά στο γκαράζ του πλοίου.


https://youtu.be/5CUAytUWhSc

Δείτε επίσης