Ελλάδα

Τέλος τα πιστοποιητικά νόσησης σε περίπτωση επαναμόλυνσης - Ποιοι εξαιρούνται

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια της Novavax

pistopoitiko_molinsis

Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης, όπως ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Παρ όλα αυτά, η ίδια διευκρίνισε ότι εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι πολίτες, που δεν πρόλαβαν να κάνουν την 3η δόση και νόσησαν στο μεσοδιάστημα.

Επίσης, είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια της Novavax, του νέου «όπλου» που προστίθενται στη φαρέτρα, ενώ τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου τοποθετείται χρονολογικά ότι θα έρθουν και τα εμβόλια της Sanofi.

Η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως αυξήθηκε για λίγο η θετικότητα, εξαιτίας του μικρότερου αριθμού διαγνωστικών τεστ, ενώ επεσήμανε πως παραμένει σταθερή η πανδημία, με τον μ.ο. κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 17 – 18.000.

Όπως είπε, σε κάποια νησιά παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου (Κέα, Σύρος, Κάρπαθος και Θάσος). Πανελλαδικά υπάρχει μια αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών», ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρήθηκε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές. Το 90% των νέων εισαγωγών αφορούν κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς», τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σύμφωνα με την ίδια, «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».

Αναφερόμενη στα αντιιικά φάρμακα, η κυρία Γκάγκα τόνισε πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα σε 1.957 ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Αναφερόμενη στην αντιική θεραπεία, είπε ότι έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις χορήγησής της, έχουν ήδη παραδοθεί σε ασθενείς 1.957 συσκευασίες χαπιών, 322 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης για τις υπόλοιπες συσκευασίες.

Δείτε επίσης