Ελλάδα

Διάσωση «θαύμα» από τους άνδρες της ΕΜΑΚ: Το πρωί η συνέχεια των ερευνών, βρέθηκαν πέντε αγνοούμενοι

Τιτάνια μάχη από τους διασώστες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό των δύο οδηγών. Διακόπηκαν οι έρευνες. Θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας.

ploio

Διακόπηκαν οι έρευνες στο φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia» ανοιχτά της Κέρκυρας, για να ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ όπως έγινε γνωστό νωρίτερα βρέθηκαν ζωντανοί πέντε από τους δώδεκα αγνοούμενους.

Στο μεταξύ, ύστερα από γιγάντια μάχη των ανδρών της ΕΜΑΚ απεγκλωβίστηκαν οι δύο οδηγοί, ένας Τούρκος κιι ένας Βούλγαρος από το γκαράζ του πλοίου.

Ο πρώτος είναι καλά στην υγεία του, ενώ ο δεύτερος έχει αναπνευστικά προβλήματα. Και οι δύο μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Από τους δύο απεγκλωβισθέντες αλλοδαπούς επιβαίνοντες, ο ένας δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα επιβατών. Έρευνες συνεχίζονται για δώδεκα αγνοούμενους.

Πιο αναλυτικά, κλιμάκιο της Ε.Μ.Α.Κ. που επιβιβάστηκε στο ανωτέρω πλοίο από ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε τους δύο άντρες.

Άμεσα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε στο σημείο προς παραλαβή των ανωτέρω, οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, απ’ όπου θα διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Οι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα κατέφθασαν με ελικόπτερο τύπου Super Puma στην Κέρκυρα για να επιχειρήσουν απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο.

Μέλη της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικό εξοπλισμό βρίσκονται στο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου και επιχειρούν χαρτογράφηση των διόδων που θα τους επιτρέψουν να μπουν στο πλοίο και να εντοπίσουν τους δύο εγκλωβισμένους στο γκαράζ, αλλά και να ψάξουν για άλλους τυχόν εγκλωβισμένους από τους αγνοούμενους.

Δέκα επιβάτες στο νοσοκομείο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Κέρκυρας, διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, προερχόμενοι από τον Λιμένα Κέρκυρας εξαιτίας ναυαγίου 10 ασθενείς (9 άνδρες και μία γυναίκα), στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Οι έξι από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας. Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Ερευνώνται τα αίτια

Σημειώνεται ότι η φωτιά στο Euroferry Olympia, που είχε αναχωρήσει από την Ηγουμενίτσα στη 01:30 τα ξημερώματα με προορισμό το Μπρίντεζι, ξέσπασε περίπου στις 04:18 (σ.σ. τότε ενημέρωσε για πρώτη φορά ο πλοίαρχος) και άμεσα δόθηκε εντολή για εκκένωση, η οποία ξεκίνησε στις 05:14.

Στο πλοίο «Euroferry Olympia», κατασκευής 1995, επέβαιναν συνολικά 239 άτομα, εκ των οποίων τα 51 ανήκουν στο πλήρωμα, 153 φορτηγά και 25 Ι.Χ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι με εντολή του έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει διασφαλιστεί η ανάληψη κάθε απαραίτητης ενέργειας ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας Grimaldi Lines, παρά την φωτιά που συνεχίζει και τις εκρήξεις στο γκαράζ του πλοίου, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η πυρκαγιά στο πλοίο ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρεία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Δείτε επίσης