Ελλάδα

Περιγραφές - σοκ του ιατροδικαστή για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Ξεκίνησε δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία – απόντες οι γονείς – παρόντες και οι δύο κατηγορούμενοι

Περιγραφές - σοκ του ιατροδικαστή για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Με απόντες τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη ξεκίνησε η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είχαν ζητήσει να καταθέσουν στο ακροατήριο στις 28 Μαρτίου και το αίτημά τους έγινε δεκτό.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν πάντως και οι δύο κατηγορούμενοι για τον βιασμό και τη δολοφονία, ο 26χρονος Ροδίτης που εμφανιζόταν από την πρώτη συνεδρίαση και ο 24χρονος Αλβανός που ήρθε σήμερα για πρώτη φορά.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης κατέθεσε ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος που είχε διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του θύματος.

«Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στον τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Έγιναν με δυο χέρια», είπε.

Πρόεδρος: Πείτε μας τι βρήκατε πόντο -πόντο, όταν εξετάσατε τη σορό;

Μάρτυρας: Βρήκα μια χαρακιά, η οποία έδειχνε κίνηση της λεπίδας. Η χαρακιά είχε διακλάδωση στη μια της μεριά. Αυτό σημαίνει ότι το μαχαίρι έχει κινηθεί, υποθέτω ότι η χαρακιά ήταν από θλων όργανο, από κάποιο είδους μαχαιριού όχι από βράχο. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν εγκληματική ενέργεια. Στη κεφαλή υπήρχαν πολλαπλά τραύματα, τα οποία δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν όλα έγιναν εν ζωή. Κάποια έγιναν εν ζωή, κάποια μεταθανάτια από τη πτώση στους βράχους. Ήταν πολλαπλά. Χαρακτηριστικότερο ήταν το σκισμένο αριστερό. Στον εγκέφαλο υπήρχαν αιμορραγίες και αιματώματα. Τα τελευταία έγιναν εν ζωή, δεν μπορούν να γίνουν μετά θάνατον τα αιματώματα. Θα μπορούσαν πάντως να επιφέρουν το θάνατο τις επόμενες ημέρες και ώρες. Ακόμη και η απόπειρα στραγγαλισμού αν συνεχίζονταν η πίεση θα μπορούσε να έχει επιφέρει το θάνατο. Δεν υπήρχαν πάνω στο σώμα προσωπικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μας έχουν βοηθήσει στη ταυτοποίηση. Το τατουαζ ήταν ένα χαρακτηριστικό για να ταυτοποιήσουμε. Σημάδια στο υπόλοιπο σώμα υπήρχαν στο κορμό και ήταν μεταθανάτια».

Συνεχίζοντας ο κ. Κοτρέτσος τόνισε: «Η αιτία του θανάτου ήταν ο πνιγμός. Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση».

Τα χτυπήματα στο κεφάλι θα μπορούσαν από μόνα τους να επιφέρουν θάνατο. Ο θάνατος επήλθε όμως αργότερα.

Πρόεδρος: Αν πήγαινε νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε

Πρόεδρος: Το τραύμα στο αυτί, από τη προήλθε;

Μάρτυρας: Δε μπορώ πω με βεβαιότητα. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα μάλλον από θλον όργανο. Η κοπέλα ήταν μεγαλόσωμη, ένα ψηλό κορίτσι περίπου 1.80 ύψους και τα εκτίμηση 70 και κιλά και πάνω.

Πρόεδρος: Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;

Μάρτυρας: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.

Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριχναν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν δε μπορώ να πω. Αν είχαν ειδικές γνώσεις να μετράνε σφυγμούς, να δουν αναπνοή. Το να κάποιον νεκρό απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;

Μάρτυρας: Αυτό δε μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγινε από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν αλλά έχεις τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.

Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι μας λέει;

Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνε ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε μια στιγμή, καθώς ότι υπήρχε μετακίνηση.

Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Ακόμη, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας – ιατροδικαστής ανέφερε: «Πρέπει να είσαι πολύ έξυπνος δράστης για να σκεφτείς να εξαφανίσεις την ύπαρξη dna. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν ήταν και τόσο έξυπνοι γιατί για να πάει η σορός στο βυθό θέλει μερικές ημέρες. Εδώ έγιναν ερασιτεχνικά.

Δείτε επίσης