Ελλάδα

Νέα χαλάρωση μέτρων: Ένα self test στα σχολεία, στο 100% η πληρότητα στα γήπεδα

Χαλάρωση μέτρων σε σχολεία και γήπεδα αποφάσισαν οι ειδικοί στη σημερινή συνεδρίαση - Σε ισχύ από Σάββατο - Από 15 Απριλίου σταματά και το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους 60+

Νέα χαλάρωση μέτρων: Ένα self test στα σχολεία, στο 100% η πληρότητα στα γήπεδα
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τη διεξαγωγή ενός αντί για δύο, όπως ισχύει σήμερα, self test στα σχολεία, εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση «κλείδωσε» η πληρότητα στα γήπεδα να διαμορφωθεί στο 100%.

Η πρόταση των ειδικών είναι όλα να ισχύσουν από το Σάββατο.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Τίτλοι τέλους για το 100άρι στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Στο μεταξύ, τίτλοι τέλους πέφτουν για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών από τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες», ανέφερε ο υπουργός.

Νωρίτερα, την κατάργηση του προστίμου είχε προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Το καλοκαίρι για τους μεγαλύτερους ανθρώπους, ναι, θα αρθεί το πρόστιμο», δήλωσε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως εξήγησε, «δεν θα παραγραφούν τα πρόστιμα που έχουν ήδη δοθεί, αλλά από ένα σημείο και μετά οι άνω των 60 δεν θα πληρώνουν άλλο πρόστιμο με την άρση μέτρων».

Η κυρία Γκάγκα πρόσθεσε πως αν τα κρούσματα κορωνοϊού μειωθούν σε 200 με 300 την ημέρα, τότε μπορεί να υπάρξει μια μεγαλύτερη απελευθέρωση, αλλά ακόμη δεν είμαστε εκεί.

«Ντιμπέιτ» για την κατάργηση του covid pass

Το μήνυμα των ειδικών είναι πλέον σαφές και στην Ελλάδα: θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μία ζωή παράλληλη με τον κορωνοϊό, με βασικότερο «όπλο» τον εμβολιασμό.

Λίγο πριν φύγει και ο Μάρτιος, ο μήνας της άρσης των περιοριστικών μέτρων και ενόψει του Πάσχα, το οποίο φέτος προβλέπεται σε ρυθμούς κανονικότητας, η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από το επίμαχο ζήτημα της κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ τα κρούσματα παρουσιάζουν έξαρση.

Την είδηση έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και την Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε Green pass (σ.σ. πιστοποιητικό εμβολιασμού)».

«Άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του», πρόσθεσε ο ίδιος, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο μέλλον, σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες και αυξηθούν οι νοσηλείες.

Την ίδια ώρα, σε αντίθετο «στρατόπεδο» βρίσκεται ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Εγώ θα διαφωνούσα με την προσέγγιση του κ. Μαγιορκίνη. Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας», δήλωσε. Ειδικότερα ο καθηγητής ανέφερε ότι ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, οι πιθανότητες κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει είναι διπλάσιες αν είναι ανεμβολίαστος και συνεπώς «δεν είναι ιδιαίτερα σωστό» να είναι όλα για όλους ελεύθερα. Επανέλαβε πως αν προχωρήσει η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα γίνει για λόγους πολιτικής επιλογής «και όχι γιατί υγειονομικά είναι το σωστό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν είτε σε αυτή είτε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Σημείωσε ότι στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς, υπογράμμισε ωστόσο ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

«Οποιαδήποτε άρση μέτρου θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασης το φθινόπωρο, τότε που οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Το ξεκαθαρίζουμε. Όποιες αλλαγές γίνουν- στον τομέα των πιστοποιητικών, στην δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε χώρους που τώρα απαγορεύεται να μπουν- θα επανεξεταστούν διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. [...] Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό παραμένει κανονικά, δεν υπάρχει θέμα κατάργησής του. Το θέμα είναι κατά πόσο θα το διατηρήσουμε στην απόλυτη μορφή του σχετικά με την πρόσβαση στους χώρους. Αυτό θα τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα δυναμικό, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης