Ελλάδα

Με Rafale για πρώτη φορά η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Παρούσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπροσωπείται και η Γαλλία με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί - Από αέρος θα λάβει μέρος και μία τετράδα Rafale των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων

Με Rafale για πρώτη φορά η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το πρωί της Πέμπτης, καθώς χθες στο κέντρο πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση.

Για πρώτη φορά θα πετάξουν στον αττικό ουρανό τα προσφάτως ενταχθέντα στην Πολεμική Αεροπορία ελληνικά Rafale, προβλέπεται να πετάξει το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755, θα παρελάσουν τα επίσης νεοαποκτηθέντα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian που προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς από τις ΗΠΑ ενώ συμμετέχουν και γαλλικά Rafale για δεύτερη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια παρέλασης αντιπροσωπευτικά μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα διέλθουν μπροστά από το χώρο διεξαγωγής της στην πλατεία Συντάγματος ενώ στον αττικό ουρανό θα πετάξουν σχηματισμοί αεροσκαφών και ελικοπτέρων διαφόρων τύπων των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην παρέλαση συμμετέχει το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος Spitfire της Π.Α. το οποίο ανακατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Νιάρχος, απογειώθηκε από το Τατόι και συνοδεύεται από ένα ελληνικό F-16 της 335 μοίρας «Τίγρης», καθώς και τα θωρακισμένα οχήματα του Ε.Σ. Μ1117. Στην παρέλαση συμμετέχουν επίσης F-16, Phantom, ελικόπτερα Απάτσι και τέσσερα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa Warrior.

Παρόντες στο Σύνταγμα, o υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. Στο Σύνταγμα βρίσκονται και 18 ναύτες από τη γαλλική φρεγάτα ALSACE.

Στις 8.00 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ στις 10.00 ξεκίνησε η πανηγυρική δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Ακολούθως η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Όπως προαναφέρθηκε, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ανακοινώσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των στρατιωτικών παρελάσεων της 25ης Μαρτίου.

Από τις 06.00 μέχρι και το πέρας των εκδηλώσεων της στρατιωτικής παρέλασης, στις κατωτέρω λεωφόρους και οδούς και στις κάθετες αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό: Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας. Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της. Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της. Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της. Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας. Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της. Πλ. Ομονοίας. Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας. Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας. Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της. Πλ. Καραϊσκάκη. 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της λεωφ. Αλεξάνδρας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας. Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας. Πλ. Συντάγματος. Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της. Σταδίου, σε όλο το μήκος της. Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας. Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της. Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της. Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Δείτε επίσης