Ελλάδα

Πάτρα: Ξετυλίγεται το κουβάρι του μυστηρίου - Δεν βρέθηκε γονιδιακό πρόβλημα σε Ρούλα και Μάνο

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση που έχει καθηλώσει το πανελλήνιο - Οι θάνατοι των τριών παιδιών δεν προήλθαν από κληρονομικό πρόβλημα - Όλα όσα έδειξε η γονιδιακή έρευνα

Πάτρα: Ξετυλίγεται το κουβάρι του μυστηρίου - Δεν βρέθηκε γονιδιακό πρόβλημα σε Ρούλα και Μάνο
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, που έχει καθηλώσει το πανελλήνιο, με τις τελευταίες αποκαλύψεις να ξετυλίγουν το κουβάρι του μυστηρίου.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας του Ιδρύματος της Ακαδημίας Αθηνών αποκλείουν γονιδιακό πρόβλημα. Από τα περίπου 1.000 γονίδια που ελέγχθηκαν, δεν διαφάνηκε κάποιο πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Mega, αμέσως μετά τον θάνατο των τριών παιδιών ερευνήθηκε αν υπάρχουν κληρονομικά ζητήματα που αφορούσαν κυρίως στην καρδιά, καθώς τουλάχιστον τα δύο από τα τρία παιδιά, πέθαναν από καρδιακή ανακοπή.

Στη συνέχεια, έγινε έρευνα σε 190 γονίδια, από την Ακαδημία Αθηνών. Πρόκειται για γονίδια που συχνά ευθύνονται για προβλήματα και που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Αφού δεν βρέθηκε κάποιο πρόβλημα ούτε τότε, έγινε ακόμα πιο αναλυτική έρευνα σε άλλα 800 γονίδια από το ίδιο ίδρυμα. Πάλι, δεν βρέθηκε τίποτα.

Συνεπώς, το πόρισμα που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, έδειξε ότι η οικογένεια από την Πάτρα δεν είχε κανένα απολύτως γονιδιακό θέμα. Άρα, οι θάνατοι των τριών παιδιών, δεν προήλθαν από κάποιο κληρονομικό πρόβλημα.

Μετά το γονιδιακό πρόβλημα (που τελικά δεν υπάρχει), οι ειδικοί εξετάζουν το παθολογικό πρόβλημα και βεβαίως, αν και εκεί δεν προκύψουν θετικές απαντήσεις, τα συμπεράσματα οδηγούνται προς την εγκληματική ενέργεια.

«Δεν είναι ιατρικό λάθος ο θάνατος της Τζωρτζίνας»

Την ίδια ώρα, οι ιατροδικαστές που έχουν κληθεί να δώσουν απαντήσεις για το θάνατο της Τζωρτζίνας, της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας που έφυγε τελευταία από τη ζωή, επικεντρώνονται στις ουσίες που βρέθηκαν στον οργανισμό της.

Για τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στον οργανισμό ενός ανθρώπου μίλησε στο Mega ο παθολόγος – κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Όπως σημείωσε, «από τη στιγμή που κάποιος γιατρός δεν του χορήγησε κάποιο φάρμακο, το οποίο δεν θα αποσκοπούσε στο θάνατο αλλά στη θεραπεία, το να χορηγηθεί εξωγενώς από κάποιο τρίτο άτομο κάποιο φάρμακο που να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου, μπορεί να γίνει».

«Αλλά και πάλι θα ήταν ανιχνεύσιμο άμεσα στις εξετάσεις που γίνονται στα τοξικολογικά εργαστήρια» συμπλήρωσε ο διδάκτωρ Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

«Εκείνο που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι την προηγούμενη ημέρα οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, ενώ έχουν αποκλειστεί τα γονιδιακά, τα κληρονομικά νοσήματα και έχουμε να κάνουμε με έναν αιφνίδιο θάνατο» υπογράμμισε ο κ. Σπαντιδέας.

Παράλληλα, ο κλινικός φαρμακολόγος εξήγησε ότι ανάμεσα στα αίτια του αιφνίδιου θανάτου της 9χρονης θα μπορούσαν να είναι και κάποια φάρμακα, που μπορεί να μην χορηγήθηκαν για να θανατώσουν το παιδί, αλλά για θεραπευτικούς λόγους και η καρδιακή ανακοπή να ήταν παρενέργεια των φαρμάκων αυτών.

«Ιατρικό λάθος δεν είναι» πρόσθεσε ο κ. Σπαντιδέας, εξηγώντας πως «ό,τι φάρμακα δίνουμε -και ιδιαίτερα μέσα σε νοσοκομειακό περιβάλλον- παρακολουθούμε την εξέλιξή τους, καταγράφουμε τις αντιδράσεις και τα αποτελέσματά τους».

«Εγκληματική ενέργεια 100%»

«Μιλάω για εγκληματική ενέργεια 100% γιατί εδώ έχουμε τρεις θανάτους σε τρεις διαφορετικούς χρόνους. Δεν είμαι ειδικός επιστήμονας για να ξέρω αν υπάρχει γονιδιακό πρόβλημα, οι ίδιοι οι γιατροί λένε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», τόνισε, νωρίτερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Επίτιμος πρόεδρος Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Θανάσης Κατερινόπουλος, εκτιμώντας ότι η τραγική υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας στην Πάτρα έχει πολύ δρόμο ακόμα.

«Μέχρι αυτή την στιγμή οι θάνατοι είναι αγνώστου αιτιολογίας από τους γιατρούς. Γιατί λοιπόν να χτυπηθεί τόσο σκληρά αυτή η οικογένεια με τρεις θανάτους, ακανόνιστα, πέθαναν σε διαφορετικούς χρόνους από πλευράς ηλικίας, δεν πέθανε το πρώτο παιδί πρώτο για να ακολουθήσουν τα άλλα, αν δεχθούμε ότι υπήρχε γονιδιακό. Όλα τα παιδιά πέθαναν σαββατοκύριακο. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά, άρα κάτι γίνεται εδώ, κάποιο ανθρώπινο χέρι μπήκε και πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις, στους γονείς και στην κοινωνία, τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και η Aστυνομία» πρόσθεσε ο κ. Κατερινόπουλος.

Δείτε επίσης