Ελλάδα

Χίος – Ρουκετοπόλεμος: Οχυρωμένα τα σπίτια για τις 15.000 ρουκέτες που θα εκτοξευτούν

Οι δυο ενορίες στον Βροντάδο, εκεί όπου αναβιώνει το παλιό Βρονταδούσικο έθιμο με την ανταλλαγή ρουκετών, ετοιμάζονται για τη μεγάλη βραδιά

Χίος – Ρουκετοπόλεμος: Οχυρωμένα τα σπίτια για τις 15.000 ρουκέτες που θα εκτοξευτούν
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Πάσχα στο χωριό, Πάσχα στο νησί, Πάσχα με αναβίωση εθίμων, έπειτα από δυο χρόνια πανδημίας και καραντίνας λόγω κορονοϊού. Η Χίος, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της.

Και αυτό διότι στο Βροντάδο, χωριό σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την πόλη της Χίου, αναβιώνει το παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής.

Είναι το γνωστό έθιμο των ρουκετών – ο ρουκετοπόλεμος– όπου οι δυο μεγαλύτερες ενορίες – ο Άγιος Μάρκος και η Παναγία η Ερυθιανή-, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 400 μέτρων-, ανταλλάσσουν πυρά. Ο Άγιος Μάρκος είναι χτισμένος σε ψηλότερο σημείο από την Ερυθιανή γι’ αυτό και θεωρητικά οι Ερυθιανούσοι βρίσκουν ευκολότερα το στόχο που είναι ο κουμπές (τρούλος) του Αγίου Μάρκου και αντίστοιχα το ρολόι της Ερυθιανής.

«Έχουμε προστατεύσει τα σπίτια και στις δυο ενορίες, 40 σπίτια» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Ομηρούπολης Ισίδωρος Ντομάτας.

Διαβάστε περισσότερα στο GRTimes.gr

Δείτε επίσης