Ελλάδα

Έπεσε μόνη της στην παγίδα που έστηνε για τον Μάνο

Το δαιμόνιο σχέδιο της «Μήδειας», η «απάντηση» του Μάνου με τεστ DNA και το τάμπλετ της ενοχής...

Έπεσε μόνη της στην παγίδα που έστηνε για τον Μάνο
Αρθρογράφος: Τζαγκαράκη Γεωργία
Από Τζαγκαράκη Γεωργία

Δύο ανώνυμα τηλεφωνήματα φαίνεται πως αλλάζουν ολόκληρη την τροπή της πολύκροτης υπόθεσης της Πάτρας, μιας και αν αποδειχθεί πως προέρχονται από τη Ρούλα Πισπιρίγκου ή και το περιβάλλον της, μοιάζουν σαν… παραδοχή εγκλήματος!

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Όλα τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στο ότι η 33χρονη μητέρα ή κάποιο συγγενικό της πρόσωπο βρίσκονται πίσω από δύο ανώνυμα τηλεφωνήματα που έγιναν σε δημοσιογράφο στα μέσα και τέλη Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα τηλεφώνημα στις 15 και ένα στις 25 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν συλληφθεί και ενώ η Πάτρα βοούσε από φήμες και η υπόθεση είχε πάρει πανελλήνια διάσταση.

Στα ανώνυμα τηλεφωνήματα, μία «μυστηριώδης» γυναίκα με αλλοιωμένη φωνή επιρρίπτει την ευθύνη για τη δολοφονία των τριών παιδιών στον Μάνο Δασκαλάκη. «Γιατί αυτός ξέρει τι απέγιναν τα παιδιά του», «Σώστε τη ψυχή των παιδιών αυτών», λέει η γυναίκα στο τηλέφωνο.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές Αρχές δηλώνουν πως μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτό μέσω έρευνας στα αστυνομικά εργαστήρια παρά την αλλοίωση της φωνής, και αυτό θα συμβεί βάζοντας την προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου να πει με τη δική της φωνή τις ίδιες φράσεις, ώστε να γίνει η σύγκριση.

Την περίοδο που πραγματοποιούνται οι μοιραίες κλήσεις, ο Μάνος Δασκαλάκης υπερασπιζόταν τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ωστόσο φέρεται να είχε πει σε οικείους του πως μπορεί να το κάνει σε ορισμένα σημεία αναφορικά με την Τζωρτζίνα και όχι στο σύνολο της υπόθεσης, καθώς ο ίδιος ήταν απών σε πολλές στιγμές. Παράλληλα, είχε προηγηθεί ένας μεγάλος καυγάς σε δικηγορικό γραφείο μεταξύ του ζευγαριού, όπου ο Μάνος Δασκαλάκης φέρεται να είπε στη γυναίκα του: «Για το ένα παιδί σε πιστεύω, για τα άλλα δύο δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά», γεγονός που εξόργισε την Πισπιρίγκου και του επιτέθηκε.

Τι αναφέρει η μυστήρια γυναίκα στις κλήσεις της… ενοχής

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από το λογαριασμό του τηλεφωνικού αριθμού που χρησιμοποιούσε η κατηγορούμενη το πρωινό της 25ης Μαρτίου, υπήρχαν δύο εξερχόμενες κλήσεις προς το κινητό τηλέφωνο της δημοσιογράφου, η οποία δέχθηκε δύο ανώνυμα τηλεφωνήματα από γυναίκα που προσποιήθηκε πως είναι η μητέρα της νέας συντρόφου του Μάνου Δασκαλάκη. Η ώρα που πραγματοποιήθηκαν οι κλήσεις ταιριάζει απόλυτα με τα όσα ανέφερε η δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζεται πως τα συγκεκριμένα τηλεφωνήματα πραγματοποιήθηκαν πέντε μόλις ημέρες πριν από τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Όπως και στο τηλεφώνημα της 15ης Μαρτίου, έτσι και σε αυτό της 25ης Μαρτίου η γυναίκα που τηλεφωνεί όχι μόνο προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη για το θάνατο των παιδιών στον Μάνο Δασκαλάκη, αλλά, ουσιαστικά, «ομολογεί» ότι τα τρία παιδιά δεν κατέληξαν από παθολογικά αιτία.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία αξιολογούνται ήδη ως πολύ σοβαρά από τις Αρχές, καθώς ερευνητές της υπόθεσης κάνουν λόγο για «έμμεση ομολογία».

Η πρώτη πραγματοποιείται στις 11.01 το πρωινό της 25ης Μαρτίου, και έχει διάρκεια 2 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, και η δεύτερη στις 11.33 και έχει διάρκεια 6 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα. Οι δύο κλήσεις έρχονται σε απόλυτη ταύτιση με όλα όσα είπε η δημοσιογράφος στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου περί δύο τηλεφωνημάτων, και πάλι με απόκρυψη, που δέχτηκε από τη φερόμενη ως μητέρα της συντρόφου του κ. Δασκαλάκη.

Την ίδια ώρα, γειτόνισσα της οικογένειας Πισπιρίγκου αναφέρει πως η φωνή της γυναίκας που ακούγεται στο δεύτερο τηλεφώνημα της θυμίζει πολύ τη φωνή της μητέρας της Ρούλας, Ελένης Λεγάτου. Αν κάτι τέτοιο αποδειχτεί, τότε οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν επισταμένα για ποιο λόγο συγγενείς της κατηγορούμενης προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον Μάνο Δασκαλάκη. Αν υπάρχει συνέργεια στο έγκλημα, προσπάθεια αποσιώπησης ή ανάγκη να πέσουν τα φώτα κάπου αλλού, ως ύστατη προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Αμφισβητεί την πατρότητα – Τον απειλεί με μηνύσεις

Δεν έχουν τέλος τα νέα επεισόδια του δραματικού σίριαλ της Πάτρας, με τις δύο πλευρές να δίνουν κάθε ημέρα νέες ειδήσεις. Πλέον, ο Μάνος Δασκαλάκης περνά στην αντεπίθεση και στρέφεται κατά της γυναίκας του, ζητώντας τεστ DNA, αμφισβητώντας την πατρότητα της Ίριδας και της Μαλένας, των μικρότερων κοριτσιών του που έφυγαν από τη ζωή το 2021 και το 2019, αντίστοιχα.

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο Θανάσης Κατερινόπουλος ανέφερε πως το τεστ πατρότητας θα είναι κάτι που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της έρευνας, για να απαντηθούν τα ερωτήματα του Μάνου Δασκαλάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει αρκετά ερωτηματικά.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη αλλάζει όλες τις ισορροπίες στο θρίλερ, καθώς αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, καταρρέει αυτόματα η υπερασπιστική γραμμή της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία βασίζεται στην πεποίθηση πως τα παιδιά έφυγαν από τη ζωή από κάποιο σπάνιο γονιδιακό πρόβλημα. Μάλιστα, ο Μάνος Δασκαλάκης και η Ρούλα Πισπιρίγκου έχουν εξεταστεί για περίπου 1.000 γονίδια, χωρίς να έχει προκύψει πρόβλημα σε κανένα από αυτά.

Υπενθυμίζεται πως είχε ζητηθεί από τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου του Ρίου, Α. Ηλιάδη, από πολύ νωρίς να γίνει γονιδιακός έλεγχος για τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου. Οι γονείς είχαν δώσει την έγκρισή τους από τον Απρίλιο του 2021 να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος αυτός, και μάλιστα ο κ. Ηλιάδης είχε μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί τρόπος να γίνει δωρεάν, καθώς το ζευγάρι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου διαμηνύει, μέσα από το κελί της, πως αν ο Μάνος Δασκαλάκης προβεί σε εξέταση DNA, θα υποβάλει μήνυση κατά του συζύγου της. Μάλιστα, αυτή η εντολή έχει δοθεί και στον δικηγόρο της. «Ας κάνει όσα τεστ πατρότητας θέλει. Δεν θα καταφέρει τίποτα, γιατί τίποτα από όσα ξαφνικά υποψιάζεται δεν θα του βγει», φαίνεται να λέει.

Το σκίτσο που δείχνει δολοφονία της Μαλένας

Κορυφώνονται οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέληξαν οι μικρές Ίριδα και Μαλένα, στην Πάτρα. Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν πως η μικρή Μαλένα κατέληξε από ασφυκτικό θάνατο.

Μία ανάρτηση που έκανε ο Γρηγόρης Λέων περιγράφει με γλαφυρότητα τον τρόπο με τον οποίο η Μαλένα θα μπορούσε να έχει οδηγηθεί σε ασφυξία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιατροδικαστής στα κοινωνικά δίκτυα: «Στη Μαλένα είναι σημαντικό να αξιολογηθούν ορθά όλα τα τραύματα του παιδιού στο πρόσωπο από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν. Το ύψος των αμυχών στη βάση της μύτης (ψηλά) είναι πλήρως συμβατό με ασφυξία. Ο δράστης της φωτογραφίας (από τη βιβλιογραφία) είναι αριστερόχειρας».

Ο Γρηγόρης Λέων συνέχισε: «Αυτό που ακούστηκε, δυστυχώς και από κάποιους συναδέλφους, ότι οι αμυχές ήταν πολύ ψηλά, δηλαδή στη βάση της μύτης, κι επομένως δε θα μπορούσε να ήταν συμβατές με ασφυξία, είναι παντελώς λάθος», επισήμανε. 

Αναφορικά με την ηπατική ανεπάρκεια που αναφέρθηκε ως αιτία θανάτου στη μικρή Μαλένα, ο ιατροδικαστής είπε: «Επειδή έχουν ακουστεί πολλά για ηπατική ανεπάρκεια στη Μαλένα, η ηπατική ανεπάρκεια προϋποθέτει ως βασικό σύμπτωμα τον ίκτερο. Τον ίκτερο τον βλέπει φοιτητής Ιατρικής σε σώμα νεκρού. Αν έχουμε περιστατικό με ίκτερο δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει διακριτό. Η Μαλένα δεν είχε σε καμία περίπτωση ηπατική ανεπάρκεια από τη στιγμή που δεν περιγράφεται ίκτερος στο σώμα της», τόνισε.

«Στην υπόθεση έχουμε πει ότι έχουν υπάρξει αστοχίες. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, για να μην υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ιατροδικαστική επιστήμη. Έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη σε αυτούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, χρειάζονται το χρόνο τους», συμπλήρωσε.

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης είχε διορισθεί από την Εισαγγελία Αθηνών για τυχόν ιατρικά λάθη στην περίπτωση της Μαλένας. Η μικρή πέθανε στις 13/4/2019, ο διορισμός έγινε σχεδόν δύο χρόνια μετά (5/3/2021), και η έκθεση παραδόθηκε στις 14/4/2021. Όταν ο κ. Τσαντίρης ξεκίνησε την έρευνά του για τυχόν ιατρικά λάθη, είχε πεθάνει ήδη η Ίριδα, και η Τζωρτζίνα είχε κάνει την πρώτη εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13.4.2019, από αδιευκρίνιστα αίτια. Με τη νεκροτομή δεν διαπιστώθηκε αιτία θανάτου, με την τοξικολογική δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων», και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια.

Ανέφερε, παράλληλα, πως δεν προκύπτει λάθος ιατροδικαστική διάγνωση, διότι με τη νεκροψία – νεκροτομή δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να αναδειχθεί σαφής αιτία θανάτου, και σε αυτές τις περιπτώσεις ζητείται ιστολογική εξέταση. Αφενός επισημαίνονται τα αδιευκρίνιστα αίτια, αφετέρου δεν είναι λάθος η ιατροδικαστική διάγνωση και ζητά να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για τα αίτια.

Ποιος βρήκε νεκρή τη μικρή Ίριδα;

Ένα νέο στοιχείο έρχεται και ανατρέπει τα πάντα σχετικά με το θάνατο του βρέφους, της 6 μηνών Ίριδας, τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με μαρτυρία από την επίσημη κατάθεση παιδιάτρου στην ανακρίτρια για την υπόθεση, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε πει στους γιατρούς, μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στο ιστορικό της Τζωρτζίνας, ότι η 8χρονη, τότε, είχε βρει νεκρή στην κούνια την 6,5 μηνών Ίριδα. Όπως έχει γίνει γνωστό, μίλησε στους γιατρούς για το γεγονός ότι Τζωρτζίνα βρήκε την μικρή της αδελφή νεκρή στην κούνια, αν και στις καταθέσεις τόσο η μητέρα όσο και η θεία είχαν ισχυριστεί μία διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Αν αποδειχθεί η παραπάνω μαρτυρία, αλλάζει τα πάντα στην υπόθεση της δολοφονίας της μικρής Τζωρτζίνας, καθώς και στο κίνητρο το οποίο μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν. Υπενθυμίζεται, πως η 9χρονη, μετά το θάνατο του βρέφους μιλούσε μονάχα για το τι συνέβη από τη στιγμή που η Ρούλα Πισπιρίγκου προσπαθούσε να ανανήψει τη μικρή Ίριδα και παρουσίαζε άρνηση στο να αναφερθεί ή να θυμηθεί οτιδήποτε από όσα είδε πριν.

Το τάμπλετ θέλει χρόνο για να «μιλήσει»

Ερωτηματικά προκαλεί στις αστυνομικές Αρχές η αρνητική στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου να δώσει τους κωδικούς του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση των αστυνομικών στην ηλεκτρονική της αλληλογραφία. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι φόβοι της Ρούλας και η άρνησή της να συνεργαστεί με τους ειδικούς, για να προχωρήσει γρήγορα η έρευνα σχετικά με την πορεία της κεταμίνης που προκάλεσε το θάνατο της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, αλλά και να ελεγχθούν οι επικοινωνίες και οι λογαριασμοί της κατηγορούμενης, θεωρούνται επιβαρυντικά στοιχεία.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου φαίνεται πως είχε και γνώσεις Πληροφορικής, καθώς φρόντιζε να εξαφανίζει τα ηλεκτρονικά «ίχνη» της και τις ύποπτες αναζητήσεις της. Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι επικεντρώθηκαν στο υπολογιστικό νέφος (cloud) που βρίσκει τους κωδικούς και διαπίστωσαν ότι η κατηγορούμενη γνώριζε και έχει διαγράψει στοιχεία. Παράλληλα, έχουν σβηστεί τα στοιχεία τελευταίων ετών που πιθανώς να οδηγούν σε αναζητήσεις ύποπτων ουσιών τα προηγούμενα χρόνια. Η Αστυνομία μπορεί να βρει λύσεις, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος, ενώ αναμένεται να ζητήσει και από άλλα μέλη της οικογένειας να δώσουν τους κωδικούς τους, στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο mail για το οποίο γίνεται λόγος ανήκει στον Μάνο Δασκαλάκη και δεν έχουν τους κωδικούς. Αντίθετα, υποστήριξε ότι ο κωδικός για το mail της 33χρονης έχει δοθεί στις Αρχές από την πρώτη μέρα. Τόνισε, ακόμα, ότι «εφόσον βγήκαν στην επιφάνεια αποτελέσματα έρευνας από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, υποθέτω δεν είναι κλειδωμένος», ενώ ανέφερε ότι δεν έχει γνώση για τις πληροφορίες που λένε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει κρύψει αναζητήσεις στο διαδίκτυο και ότι έψαχνε για ουσίες.

Την ίδια ώρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κρατείται για 15η μέρα στις Φυλακές Κορυδαλλού, αφιερώνει το χρόνο της είτε σε τηλεφωνικές συνομιλίες με την οικογένειά της και τους συνηγόρους της είτε με το να βρίσκεται καθηλωμένη μπροστά στην τηλεόραση μέσα στο κελί της, για να μαθαίνει τις εξελίξεις της υπόθεσής της. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ούτε τη Μεγάλη Δευτέρα την επισκέφτηκαν η μητέρα της και η αδερφή της, το τρίτο κατά σειρά επισκεπτήριο στο οποίο δεν εμφανίστηκαν οι συγγενείς της.

Πουλάει το σπίτι της για να τη σώσει

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου, η Ελένη Λεγάτου, πήρε την απόφαση να πουλήσει ακόμα και το σπίτι της, προκειμένου τα χρήματα να διατεθούν όπου απαιτούνται.
Η αγοραπωλησία αφορά (μικρό σχετικά) ακίνητο κοντά στις Εργατικές Κατοικίες Νέου Δρόμου Πατρών, η αξία του οποίου αναμένεται να φτάσει στις 30.000 ευρώ. Ήδη, μάλιστα, λέγεται, πως έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής και τις ημέρες αυτές η οικία ελέγχεται πολεοδομικά.

Η οικογένεια διαθέτει εξοχική κατοικία στον Κάτω Αλισσό της Δυτικής Αχαΐας, η οποία πιθανά, πολύ σύντομα, να μετατραπεί σε μόνιμη.

Η οικογένεια δεν έχει, πάντως, κρύψει την οικονομική της αδυναμία, όταν, προ ημερών, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους… «γιατί δεν επισκέπτονται συχνά τη Ρούλα…», για να απαντήσει ότι «τα έξοδα Πάτρα - Αθήνα - Πάτρα είναι δυσβάσταχτα, και κατά συνέπεια απαγορευτικά»!

Δείτε επίσης