Ελλάδα

Ο Μάνος καταθέτει, η Ρούλα σε αμόκ

Καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται μες στην εβδομάδα - Καταθέτει ο Μάνος, νέο γονιδιακό έλεγχο ζητά η Ρούλα, την διαψεύδουν οι επιστήμονες

Ο Μάνος καταθέτει, η Ρούλα σε αμόκ
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα για την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας, τη στιγμή που οι εξονυχιστικές έρευνες, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δείχνουν ότι ανθρώπινο χέρι έσπρωξε τη Μαλένα και την Ίριδα στο θάνατο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται τώρα να καταθέσει ο Μάνος Δασκαλάκης, όσο και η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσιόλα και η συνάδελφός της από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών Χριστίνα Τσάκωνα. Και αυτό γιατί στις ιατροδικαστικές εκθέσεις της 6 μηνών Ίριδας και της 3,5 ετών Μαλένας καταγράφεται ως αιτία θανάτου και το πνευμονικό οίδημα που παραπέμπει σε μοτίβο ασφυκτικού θανάτου.

Παράλληλα, η ειδική ομάδα του Ανθρωποκτονιών προσπαθεί να βρει το στοιχείο που σε όλες τις ανθρωποκτονίες αποδεικνύεται καθοριστικό για τη λύση του μυστηρίου. Ποιο ήταν δηλαδή το κίνητρο.

Αλλάζει τακτική η Ρούλα

Την ίδια ώρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλάζει τακτική μέσα από το κελί της. Δεν καταθέτει αίτημα αποφυλάκισής της και επιμένει στο αρχικό της άλλοθι, την ύπαρξη δηλαδή ενός σπάνιου γονιδίου, οπότε και ζητά νέο γονιδιακό έλεγχο, βλέποντας όλα τα «αφηγήματά» της να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.

Οι επιστήμονες ωστόσο έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται καθώς οι δύο πρώτοι έλεγχοι, δεν έδειξαν το παραμικρό πρόβλημα για τα παιδιά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν ελεγχθεί αρχικά 128 γονίδια και στη συνέχεια άλλα 839, που σχετίζονται με τον αιφνίδιο νεανικό θάνατο και όλα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Την διαψεύδουν οι επιστήμονες
Για το πόσο «ευσταθεί» ο γονιδιακός έλεγχος που ζήτησε η Ρούλα Πισπιρίγκου σχετικά με τους θανάτους των τριών παιδιών από την Πάτρα, μίλησε στο MEGA o γενετιστής Κωνσταντίνος Πάγκαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι «τραβηγμένο να θεωρήσουμε ότι αυτές οι μεταλλάξεις συνέβησαν λόγω γονιδιακού προβλήματος».

«Το πρόβλημα του αιφνίδιου θανάτου είναι γνωστό στην γενετική, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο, ετήσια περιστατικά και η αιτιολογία είναι ποικίλη. Τα περισσότερα είναι καρδιολογικής φύσεως, δηλαδή είτε η καρδιά δεν είναι ‘κατασκευασμένη σωστά’ και δεν λειτουργεί όπως πρέπει, είτε καθαρά λειτουργικά καρδιακά προβλήματα», ανέφερε αρχικά ο κ. Πάγκαλος.

«Υπάρχει ένα 20% τα οποία δεν σχετίζονται με την καρδιά και ακόμα είναι κάποιες περιπτώσεις που είναι σκοτεινές. Είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι τρία παιδιά στη σειρά έφυγαν από πρόβλημα γενετικής αιτιολογίας. Τρεις φορές και μεταλλάξεις που γίνονται πρώτη φορά από τα παιδιά και δεν υπάρχουν στους γονείς, είναι δύσκολο να το δεχθούμε. Θα έπρεπε να υπάρχει μία προδιάθεση σε έναν τουλάχιστον γονέα», ξεκαθάρισε σχετικά με την περίπτωση γονιδιακού προβλήματος που προκάλεσαν τον θάνατο των παιδιών.

«Δεν συζητείται πια το γονιδιακό πρόβλημα»
Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Διερευνώνται οι εγκληματικές πράξεις στα άλλα δύο παιδιά από τους έμπειρους ιατροδικαστές. Εκείνοι θα πουν αν ο θάνατος οφείλεται σε δηλητηρίαση ή ασφυξία. Δεν πρόκειται απλώς για μια αναψηλάφηση που διενεργείται. Υπάρχει και η δυνατότητα επανεξέτασης σε διασωθέν βιολογικό υλικό. Δεν συζητείται πια το γονιδιακό πρόβλημα».

«Δεν βγήκα από το δωμάτιο»

«Δεν βγήκα από το δωμάτιο», είναι η απάντησή που δίνει μέσω του δικηγόρου της η Ρούλα στα όσα ακούγονται για τη συνάντησή της με δύο άτομα στο κυλικείο, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Οι αρχές έχουν εστιάσει την έρευνά τους στο πώς χορηγήθηκε η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα και για πόσο καιρό την είχε στην κατοχή της η κατηγορουμένη.

Τι υποστηρίζουν οι νοσηλεύτριες

«Εκείνη την ημέρα όσες φορές μπήκα στο θάλαμο της Τζωρτζίνας ήταν πάντα μαζί της η μητέρα της μέσα στο θάλαμο. Επίσης δεν μου είπε ποτέ ότι θα απομακρυνθεί από το θάλαμο να έχω το νου μου», είπε νοσηλεύτρια του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Το ίδιο υποστηρίζει και η νοσηλεύτρια που χορήγησε τα δύο ενδονοσοκομειακά φάρμακα που ήταν στην αγωγή του παιδιού: «Η χορήγηση ήταν ενδοφλέβια και για τα δύο. Μόλις τελείωσε το Depakine μετά από λίγο χορήγησα και την φαινοβαρβυτάλη. Όσες φορές πήγα στο θάλαμο της Τζωρτζίνας πάντα ήταν μέσα και η μαμά της».

Τρίτη νοσηλεύτρια αποκαλύπτει τι τους ζήτησε η Ρούλα εκείνη την ημέρα και την κατάσταση του παιδιού: «Πήγαμε με την άλλη συνάδελφο να ελέγξουμε τον φλεβοκαθετήρα και είδαμε ότι λειτουργεί κανονικά. Στο θάλαμο ήταν και η μαμά της Τζωρτζίνας η οποία μας είπε ότι κάποιες φορές η Τζωρτζίνα μπορεί να αντιδρά χωρίς όμως να την ενοχλεί κάτι. Μας παρακάλεσε λοιπόν αν ο φλεβοκαθετήρας λειτουργούσε να μην τον αλλάξουμε για να μην την ξανατρυπήσουμε. Εκείνη την ημέρα δεν ξαναμπήκα στον θάλαμό της. Όσες φορές όμως περνούσα έξω από το θάλαμο του παιδιού πάντα κοιτούσα από το τζάμι της πόρτας να δω αν είναι καλά. Η Τζωρτζίνα όλες τις φορές που την είδα ήταν ήρεμη. Επίσης όσες φορές πέρασα έξω από το θάλαμο πάντα ήταν μαζί της η μητέρα της».

Όπως προαναφέρθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου μέσα από την φυλακή διαψεύδει ότι την ημέρα θανάτου της Τζωρτζίνας συνάντησε δυο άτομα στο κυλικείο του νοσοκομείου. «Δεν βγήκα από το δωμάτιο», είναι η απάντησή της μέσω του δικηγόρου της.

«Είναι ψέματα. Η βασική κατηγορία είναι ότι εκείνη τη μέρα δεν απομακρύνθηκε καθόλου από το δωμάτιο, τώρα έρχεται από άλλη πλευρά ότι δήθεν την επισκέφθηκε κάποιος, επειδή το συζητήσαμε τη ρώτησα συγκεκριμένα και μου λέει πολύ απλά όχι. Δεν υπήρξε κανείς που να την επισκέφθηκε εκείνη την ημέρα», δηλώνει ο Όθωνας Παπαδόπουλος.

Δείτε επίσης