Ελλάδα

Δεκαεπτά διηγήματα που «ζωντανεύουν» τη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα

Ο τίτλος είναι από μια φράση ενός από τα διηγήματα και τον επέλεξε η συγγραφέας γιατί έχει πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις

Δεκαεπτά διηγήματα που «ζωντανεύουν» τη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα, από την απελευθέρωσή της μέχρι αρκετά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση «ζωντανεύει» μέσα από τα διηγήματα της Μελίσσας Στοΐλη, στο καινούργιο της βιβλίο με τίτλο «Απ' το μπαλκόνι να φύγεις!» (εκδόσεις Κίχλη).

«Είναι στιγμιότυπα ζωής, επακόλουθα σημαντικών γεγονότων, που δίνουν την αύρα της πόλης στη διάρκεια περίπου ενός αιώνα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγγραφέας.

Στα δεκαεπτά διηγήματα του βιβλίου «πρωταγωνιστούν» πρόσωπα και καταστάσεις της προσωπικής μυθολογίας της Στοΐλη από τη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, από την οποία έχει φύγει εδώ και δεκαετίες για να ζήσει στην Αθήνα. Μοιάζει να είναι ένα δικό της «ξεκαθάρισμα» με την πόλη στην οποία μεγάλωσε. «Είναι μια ιδιαίτερη πόλη, πολύ γοητευτική και ταυτόχρονα αρκετά συντηρητική σε κάποιες περιπτώσεις. Κοιτάζοντάς την από απόσταση αποκτώ άλλη σχέση μαζί της. Επιστρέφω σε αυτήν με άλλον τρόπο, χρησιμοποιώντας τη μνήμη: την προσωπική και την συλλογική», εξηγεί.

Το βιβλίο περιέχει δεκαεπτά ιστορίες που διαδραματίζονται στην πολύχρωμη και πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, με ήρωες που άλλες φορές προσεύχονται στα σεφαραδίτικα, άλλοτε θυμούνται ένα ποντιακό μοιρολόι ή μια φράση στα τούρκικα ή τα εντόπια. Ιστορίες που, όπως λέει η ίδια, περιέχουν αρκετή έρευνα και πληροφορίες που άντλησε από παλιές εφημερίδες, ιστορικά βιβλία, οικογενειακά έγγραφα και φωτογραφικά άλμπουμ.

Ο τίτλος είναι από μια φράση ενός από τα διηγήματα και τον επέλεξε η συγγραφέας γιατί έχει πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις. «Στον καθένα δημιουργεί άλλους συνειρμούς. Κάποιος τον θεωρεί απειλητικό, άλλος χιουμοριστικό, κάποιος θεωρεί ότι η φράση απευθύνεται σε κάποιον εραστή, ή σε κάποιον κυνηγημένο. Όταν κάτι έχει τόσες αναγνώσεις, είναι ιντριγκαδόρικο», σημειώνει η Μελίσσα Στοΐλη.

Η διαχείριση της απώλειας και η Θεσσαλονίκη ως σκηνικό

Όλες οι ιστορίες στο βιβλίο «Απ' το μπαλκόνι να φύγεις» διαχειρίζονται με κάποιον τρόπο το θέμα της απώλειας. «Όχι μόνο ενός ανθρώπου, αλλά ενός ονείρου ή ελπίδας», εξηγεί η συγγραφέας και προσθέτει: «Αυτές οι ιστορίες θα μπορούσαν να διαδραματιστούν σε οποιαδήποτε πόλη. Σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν ιστορίες που αφορούν την απώλεια. Η πόλη είναι το σκηνικό. Ένα σκηνικό που πρωταγωνιστεί και διαμορφώνει τους ανθρώπους».

Οι πρωταγωνιστές στο «Απ' το μπαλκόνι να φύγεις» συναντούν τις περιστρεφόμενες κούνιες στο θρυλικό Λούνα Παρκ της ΔΕΘ, πηγαίνουν στον κινηματογράφο Ηλύσια, περιμένουν την ίαση το σανατόριο στο Ασβεστοχώρι, περνούν από το Λοιμοκαθαρτήριο στην Καλαμαριά και τον συνοικισμό Χιρς, όλα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οι περισσότερες από τις ιστορίες όμως διαδραματίζονται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, την οποία η συγγραφέας θεωρεί ιδιαίτερα γοητευτική.

Το «Απ' το μπαλκόνι να φύγεις» -όπως και όλα τα βιβλία των εκδόσεων Κιχλή- είναι γραμμένο σε πολυτονικό, μια απόφαση της εκδότριας Γιώτας Κριτσέλη. Όπως εξηγεί η Μελίσσα Στοΐλη, η εκδότριά της θεωρεί αφενός ότι το πολυτονικό βοηθάει καλύτερα στην κατανόηση ενός κειμένου, αφετέρου, μια σελίδα που έχει καλό χαρτί, ωραία γραμματοσειρά, πνεύματα και τόνους είναι από μόνη της, πέρα από το περιεχόμενο, ένα καλλιγράφημα.

Υποκριτική- δημοσιογραφία- συγγραφή

Η Μελίσσα Στοΐλη σπούδασε υποκριτική στο ΚΘΒΕ, αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός και στη συνέχεια στράφηκε στη δημοσιογραφία. Ο κοινός άξονας στην υποκριτική, στη δημοσιογραφία και στη συγγραφή (σ.σ.το πρώτο της βιβλίο «Και διηγώντας τα να τρως» κυκλοφόρησε το 2015) είναι η προσέγγιση. «Κάθε ρόλος, άρθρο, ή διήγημα, είναι ένας στόχος που πλησιάζω με τον ίδιο τρόπο», επισημαίνει.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, στις 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-Casa Bianca. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Εύη Καλλίνη, θα μιλήσει η συγγραφέας Γεωργία Τριανταφυλλίδου, ο αν. καθηγητής ΑΠΘ, Χρήστος Τσιρώνης, αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μπέττυ Νικολέση και Μαρία Συλλοπούλου, ενώ διαδικτυακή παρέμβαση θα κάνει και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Άρης Δημοκίδης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης