Ελλάδα

Αναστενάρια: Πυροβασία στα κάρβουνα ύστερα από δυο χρόνια

Έπειτα από δυο χρόνια απουσίας από την πυρά, το έθιμο των Αναστενάρηδων ετοιμάζεται να αναβιώσει, σήμερα, των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Αναστενάρια: Πυροβασία στα κάρβουνα ύστερα από δυο χρόνια
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ένα πανάρχαιο έθιμο το οποίο αναβιώνει 21 Μαΐου, ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 22 και 23 του μήνα, όπως φαίνεται, απόψε θα οδηγήσει τους Αναστενάρηδες στα κονάκια τα οποία είναι στολισμένα με τις εικόνες των αγίων – τα πολυτιμότερα κειμήλια τους.

Τις «Χάρες» και τους «Παππούδες» όπως τις ονομάζουν και τις τοποθετούν μέσα στην «ποδιά» -υφασμάτινη σακούλα-, από την οποία κρέμονται αφιερώματα και μεταλλικά κουδουνάκια. Οι εικόνες έχουν μακριά λαβή στο κέντρο της βάσης τους και καλύπτονται με φύλλο χρυσού ή ασημιού.

Στο κονάκι φυλάσσονται και τα «αμανέτια» (τάματα) κόκκινα μαντήλια, τα οποία κι αυτά θεωρούνται ιερά και ισοδύναμα με τις «Χάρες». Οι οργανοπαίχτες με τη θρακική λύρα και το νταούλι βοηθούν τους αναστενάρηδες στο να αυτοσυγκεντρωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα ψυχικά για τον χορό. Υποστηρίζεται, ότι η έντονη μουσική και ο ρυθμός των οργάνων, παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη ψυχολογική τους προετοιμασία.

Διαβάστε περισσότερα στο GRTimes.gr

Δείτε επίσης