Ελλάδα

Αποκάλυψη - Υπόθεση Βαλυράκη: Η κατάθεση που «καίει» τους δύο αλιείς

Η «Βραδυνή της Κυριακής» φέρνει στο φως την κατάθεση μάρτυρα που αποκάλυψε τους δύο δράστες

Αποκάλυψη - Υπόθεση Βαλυράκη: Η κατάθεση που «καίει» τους δύο αλιείς
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα πάνω-κάτω ήρθαν στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, αφού όχι μόνο αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός εγκληματική ενέργεια, αλλά βρέθηκαν και προφυλακίστηκαν οι φερόμενοι ως δράστες για την ανθρωποκτονία, δύο αδέρφια 52 και 53 ετών, ψαράδες από την Ερέτρια.

Τα στοιχεία ήταν συντριπτικά εναντίον τους αφού προέκυψε η παρουσία τους στο χώρο, ο διαπληκτισμός με τον πρώην υπουργό, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε καρέ-καρέ το συμβάν. Τον μάρτυρα αυτόν επιβεβαίωσε ένας δεύτερος, η ιατροδικαστική εξέταση πιστοποίησε τα χτυπήματα με κοντάρι που έριξαν το θύμα στο νερό, ενώ ακόμη ένας μάρτυρας απέρριψε τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, ότι το σκάφος τους ήταν αγκυροβολημένο την κρίσιμη ημέρα και ώρα.

«Θα σε παχτώσουμε»

Οι τελευταίες στιγμές του Σήφη Βαλυράκη, όπως τις περιέγραψε στον ανακριτή ο ένας εκ των αυτοπτών μαρτύρων, είναι συγκλονιστικές. Η «Βραδυνή της Κυριακής» τις φέρνει στη δημοσιότητα: «...Άκουσα από το αλιευτικό κάποιο άτομο να φωνάζει: “θα σε γαμ..., να δεις τώρα τι θα πάθεις, θα σε παχτώσουμε τώρα, θα δεις τι θα πάθεις”.

Εκείνη τη στιγμή και ενώ ήταν εν κινήσει το αλιευτικό στο κράτει, ο ένας από τους δύο που ήταν στο σκάφος, πήρε το κοντάρι, μάλλον από την τέντα, γιατί είδα μια τέτοια κίνηση, και άρχισε να χτυπά τον άνθρωπο του κρις κραφτ στο πάνω μέρος του κορμιού του. Δεν ξέρω αν τον χτύπησε στο κεφάλι ή στον ώμο, είδα όμως τις κονταριές που έπεφταν από πάνω προς τα κάτω. Από την κίνηση του αλιευτικού που είχε προηγηθεί των χτυπημάτων με τις κονταριές, το αλιευτικό είχε γυρίσει και βρισκόταν πλέον στη δεξιά πλευρά του κρις κραφτ, σχεδόν παράλληλα, χωρίς να ακουμπήσει το ένα το άλλο. Τότε είδα τον άνθρωπο του κρις κραφτ, ο οποίος φόραγε μαύρη φόρμα και βρισκόταν στη μέση, περίπου στην τιμονιέρα, να πέφτει στη θάλασσα ενδιάμεσα στα δύο σκάφη, στη δεξιά μεριά του κρις κραφτ, γιατί εκείνη τη στιγμή η πρύμνη του έδειχνε το Πεζονήσι, ενώ του αλιευτικού έδειχνε προς Κολοκύθι. Καθ' όλη τη διάρκεια του συμβάντος δεν σταμάτησαν καθόλου τα δύο σκάφη, κινούνταν συνέχεια και είχαν ανοιχτή τη μηχανή τους. Εγώ στο αλιευτικό είδα δύο άτομα. Ο ένας, ο πιο λεπτός, ήταν αυτός που χτυπούσε τον άντρα και στεκόταν όλη αυτή τη χρονική διάρκεια πάνω στην κουβέρτα, από το σπιράγιο προς την πρύμνη. Θέλω να διευκρινίσω ότι τη στιγμή που πήρε το κοντάρι για να χτυπήσει, επειδή το κοντάρι ήταν μακρύ, αγκάλιασε την πρυμναία κολόνα της τέντας για να στηριχθεί, για να μπορεί να γύρει το κορμί του προς τα έξω και να μην χτυπήσει το κοντάρι στην τέντα. Το κοντάρι το υπολόγισα μήκους 3-3,50 μέτρα και σίγουρα δεν ήταν μήκους 1,60 μέτρων».

Ο μάρτυρας που αναγνώρισε και τους δύο κατηγορούμενους περιέγραψε με λεπτομέρειες τι έκανε τόσο πριν όσο και μετά το συμβάν, και ήταν ουσιώδης κατά την κρίση τόσο του ανακριτή όσο και του εισαγγελέα.

Μονόδρομος η προφυλάκιση

Τι λένε ανακριτής και εισαγγελέας

Δεκαοκτώ μήνες μετά το συμβάν, που αρχικά είχε αποδοθεί σε ατύχημα και παραλίγο να κλείσει κατ' αυτόν τον τρόπο η υπόθεση, έχουμε σε ισχύ μία ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από κοινού και δύο προσωρινά κρατούμενους. Σύμφωνα με την απόφαση του ανακριτή και του εισαγγελέα Χαλκίδας, «την 24-1-2021, μεταξύ ώρας 12.15 μ.μ. και 12.30 μ.μ. περίπου, και ενώ οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονταν μέσα στο σκάφος τους στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ Πεζονησίου (νησί των Ονείρων) και Αγίας Τριάδας, ενεργώντας με πρόθεση, με συναπόφαση και συνεννόηση και με συγκλίνουσες ενέργειες και κοινή δράση προσέγγισαν το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και αφού του παρεμπόδισαν την πορεία με επικίνδυνους ελιγμούς, διαπληκτίστηκαν αρχικά μαζί του, και εν συνεχεία, με τη χρήση ενός ξύλινου μακριού κονταριού τον έπληξαν στο πάνω μέρος του κορμιού, τουλάχιστον 2 με 3 φορές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να πέσει στη θάλασσα». Τους κρίνουν, δε, επικίνδυνους για τη διάπραξη νέων αδικημάτων ή και ύποπτους φυγής, γι' αυτό και διέταξαν την κράτησή τους ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεση ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου.

Τα στοιχεία

Kαθοριστικά ήταν όλα ανεξαιρέτως τα έγγραφα, μεταξύ των οποίων τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα μετά τις άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών, το σύνολο του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και οι πραγματογνωμοσύνες, και κυρίως οι καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων. Συγκεκριμένα, οι από 19/4/2021, 20/4/2021, 28/3/2022 και 5/4/2022 ένορκες καταθέσεις του μάρτυρα Ε.Α. (οι δύο πρώτες στη ΓΑΔΑ και οι άλλες δύο στον ανακριτή), στις οποίες επιμένει στην ανεπιφύλακτη αναγνώριση αφενός του αλιευτικού σκάφους των κατηγορουμένων και αφετέρου των κατηγορουμένων, ιδίως του Α.Ε., ως αυτών οι οποίοι επέφεραν την πτώση του Ιωσήφ Βαλυράκη εντός της θάλασσας. «Άλλωστε, τα περιγραφόμενα από τον αυτόπτη αυτόν μάρτυρα, ως προς το συμβάν του διαπληκτισμού μεταξύ ενός αλιευτικού σκάφους και του φουσκωτού του θανόντος επιβεβαιώνονται από το σύνολο των καταθέσεων του μάρτυρα Α., του οποίου την παρουσία στο σημείο (Πεζονήσι) ουδείς αμφισβήτησε κατά την αστυνομική προανάκριση, αλλά και την επακολουθήσασα προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει ο ανακριτής. «Περαιτέρω, πρέπει να τονιστεί ότι ο μάρτυρας Ε.Α. στις ρηθείσες καταθέσεις του προβαίνει σε αναλυτική παράθεση λεπτομερειών, οι οποίες κατά τα ουσιώδη τους στοιχεία και σημεία δεν αποκλίνουν, περιγράφοντας μάλιστα το περιστατικό της επίθεσης των κατηγορουμένων στον Ιωσήφ Βαλυράκη με εξαντλητικό τρόπο». Επιπρόσθετα, από την έκθεση ιατροδικαστικής εξέτασης σε συνδυασμό με τις ένορκες καταθέσεις των ιατροδικαστών, σαφώς προκύπτει ότι οι κακώσεις είναι συμβατές με τα τραύματα από το κοντάρι, άρα επίσης επιβεβαιώνεται η κατάθεση του Α.

Αρνούνται

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, επιμένοντας ότι τη μοιραία ημέρα δεν βγήκαν καθόλου από τα σπίτια τους. Παράλληλα, ισχύριζονται ότι το σκάφος τους βρισκόταν στο λιμάνι.

Δείτε επίσης