Ελλάδα

Δίκη για πλημμύρες στη Μάνδρα: Στις 23 Ιουνίου οι ποινές για τους 8 που κρίθηκαν ένοχοι

Δούρου κι άλλοι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι

Δίκη για πλημμύρες στη Μάνδρα: Στις 23 Ιουνίου οι ποινές για τους 8 που κρίθηκαν ένοχοι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στις 23 Ιουνίου αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του επί των ποινών για τους οκτώ κατηγορούμενους που έκρινε ενόχους το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση για τη μεγάλη πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017, που στοίχησε τη ζωή σε 25 ανθρώπους

Το δικαστήριο, μετά από πολύμηνη διαδικασία, έκρινε κατά πλειοψηφία ενόχους οκτώ κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες, την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας, για τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, αντίθετα, έκρινε αθώα την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Ομόφωνα για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλειας, των σωματικών βλαβών από αμέλεια και της πλημμύρας δια παραλήψεως από υπόχρεο.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε αθώους άλλους 12 κατηγορούμενους, υπαλλήλους δασαρχείου, τον τότε δήμαρχο Μεγάρων, τον τότε δήμαρχο Ελευσίνας, υπαλλήλους πολεοδομίας και υπαλλήλους επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της ήταν καταπέλτης κατά της πρώην περιφερειάρχη Αττικής.

«Η κατηγορούμενη αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα πριν από την εκλογή της και μάλιστα έκανε κριτική στον προκάτοχο της για το θέμα αυτό. Κατά τις δηλώσεις της ένα σχέδιο τέτοιο αντιπλημμυρικό θα μπορούσε να εκπονηθεί σε έξι μήνες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη ρίχνει ευθύνη σε περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδος για πλημύρες με έναν νεκρό. “Δεν μπορούν κάποιοι να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους», είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός.

Από την πλευρά της η κ. Δούρου κατά την απολογία της είχε αναφέρει ότι αναλαμβάνει την πολιτική, αλλά όχι και την ποινική ευθύνη.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» είχε πει μεταξύ άλλων η κυρία Δούρου.

Ελαφρυντικά

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 8 κατηγορουμένων που κηρύχθηκαν ,τελικά, ένοχοι ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση ελαφρυντικών όπως του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγνώρισης των ελαφρυντικών οι συνήγοροι υπεράσπισης σημείωσαν πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενέργειες που έκαναν προς άρση των συνεπειών των πράξεων που τους καταλογίζονται.

Η Εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε να προτείνει επί των ελαφρυντικών στην επόμενη συνεδρίαση, που ορίστηκε για τις 23 Ιουνίου 2022.

Δείτε επίσης