Ελλάδα

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Έφεση από την εισαγγελέα - Ζητεί να επαναληφθεί η δίκη για τον βιασμό

Το σκεπτικός της εισαγγελέως που την έκανε να ασκήσει έφεση

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Έφεση από την εισαγγελέα - Ζητεί να επαναληφθεί η δίκη για τον βιασμό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η εισαγγελέας άσκησε έφεση υπέρ του νόμου σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον 39χρονο προπονητή ιστιοπλοΐας.

Υπενθυμίζεται πως ο κατηγορούμενος έχει κριθεί ομόφωνα ένοχος για την κατηγορία της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου κατ' εξακολούθηση, όμως απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ανήλικης αθλήτριάς του.

Η εισαγγελέας εφετών Ιωάννα Τσάλη ζητεί να επαναληφθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό και ο κατηγορούμενος να δικαστεί ξανά για το αδίκημα του βιασμού. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην αγόρευσή του είχε ζητήσει την καταδίκη του κατηγορούμενου και για βιασμό και για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

Εισαγγελέας εφετών: «Στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση»
Η εισαγγελέας στο σκεπτικό της έφεσης αναφέρεται στην νομολογία του Αρείου Πάγου, αλλά και στα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν υπόψιν του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κα Τσάλη επικαλείται απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία προκειμένου να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του βιασμού δεν απαιτείται να υπήρξε ενεργή αντίσταση από το θύμα, αλλά αρκεί η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούληση του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίσταση του. Η απόφαση του Αρείου Πάγου επισημαίνει επίσης ότι ακόμα κι αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμού ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεων του ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταια την αντίσταση.

«Ο προπονητής ιστιοπλοΐας προσέγγισε λεκτικά και σωματικά την ανήλικη παθούσα», λέει η εισαγγελέας εφετών
Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά περιστατικά η εισαγγελέας εφετών σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει ότι ενώ η παθούσα ήταν παιδί ο κατηγορούμενος την προσέγγισε λεκτικά και σωματικά και την κολάκευε. Από το 2010 ασκούσε βία σωματική και λεκτική και απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένεια της εάν μιλούσε. Την έθεσε σε κατάσταση υπακοής και η παθούσα λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους . Δεν μπορούσε να του ασκήσει αντίσταση. Χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της.

Δείτε επίσης