Ελλάδα

Θάνατοι Μαλένας και Ίριδας: Η ώρα των εισαγγελέων - Ένα βήμα πριν τις νέες διώξεις

Το επόμενο βήμα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, όπως λένε νομικοί κύκλοι, είναι η διαβίβαση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας της δικογραφίας, που περιλαμβάνει τις καταθέσεις και το πόρισμα των ιατροδικαστών, Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά

Θάνατοι Μαλένας και Ίριδας: Η ώρα των εισαγγελέων - Ένα βήμα πριν τις νέες διώξεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ώρα των εισαγγελέων στο θρίλερ της Πάτρας με τους θανάτους των μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη φαίνεται πως έφθασε, λένε νομικοί κύκλοι, που τονίζουν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την άσκηση νέων ποινικών διώξεων στην υπόθεση.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου, αδερφή της 33χρονης που είναι προφυλακισμένη για τη δολοφονία της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν η τελευταία μάρτυρας που εξετάστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διεξάγεται για τους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας.

Το επόμενο βήμα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, είναι η διαβίβαση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας της δικογραφίας, που περιλαμβάνει τις καταθέσεις και το πόρισμα των ιατροδικαστών, Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά, που «δείχνει» εγκληματική ενέργεια πίσω από τους θανάτους των Μαλένας και Ίριδας.

Η παραγγελία σε Καρακούκη-Καλογρηά

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, που εποπτεύουν της έρευνας των διωκτικών αρχών, Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου, θα αξιολογήσουν το υλικό που έχει συγκεντρωθεί και θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Άλλωστε οι εν λόγω εισαγγελείς ήταν αυτοί που είχαν δώσει, τον περασμένο Απρίλιο, την παραγγελία για την έκδοση ιατροδικαστικής γνωμοδότησης για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Οι κ.κ. Ελεθεριάνος και Ανδρέου είχαν ζητήσει με την παραγγελία τους από τους διορισμένους από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ιατροδικαστές, Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλογρηά τη διενέργεια επιπλέον ιατροδικαστικών πράξεων, προκειμένου να διακριβωθούν με ακρίβεια οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν από τη ζωή η Μαλένα και η Ίριδα.

Στο πλαίσιο αυτό είχαν διαβιβάσει στους δύο ιατροδικαστές τους πλήρεις ιατρικούς φακέλους των κοριτσιών, τις διαγνώσεις των ων θεραπόντων γιατρών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η άτυχη Μαλένα, που κατά την αρχική ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατός τη είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Παράλληλα είχε γίνει γνωστό, ότι σχετικά με τον θάνατο της Ίριδας, που πέθανε στο σπίτι της οικογένειας, θα αναζητηθούν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της, αλλά και τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε.

Κλήσεις υπόπτων – Πρώτη στο «κάδρο» η Ρούλα Πισπιρίγκου

Οι εισαγγελείς το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν στην κλήση υπόπτων για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ενδείξεις για την τέλεση των οποίων προκύπτει από τη δικογραφία και στη συνέχεια θα κρίνουν αν θα ασκήσουν ποινικές διώξεις και κατά ποιων προσώπων.

Το επόμενο βήμα τους θα είναι να διαβιβάσουν τη δικογραφία στην 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, για να ενσωματωθεί στο ήδη διερευνώμενο φάκελο που αφορά την ανθρωποκτονία από πρόθεση με θύμα την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας για τους θανάτους των Μαλένας και Τζωρτζίνας έχουν καταθέσει ως μάρτυρες ο Μάνος Δασκαλάκης, ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη, οι γονείς της Ρούλας Πισπιρίγκου, Ελένη Λεγάτου και Ανδρέας Πισπιρίγκος και η αδερφή της κατηγορούμενης, Δήμητρα Πισπιρίγκου. Η μαρτυρία της τελευταίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ήταν στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη την ημέρα που πέθανε η Ίριδα.

Επίσης, στους αστυνομικούς έχουν καταθέσει γιατροί, νοσηλευτές, καθώς και ιατροδικαστές.

Εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι η πρώτη που μπορεί να κληθεί με την ιδιότητα της ύποπτης για διάπραξη αδικήματος είναι η ήδη προφυλακισμένη, Ρούλα Πισπιρίγκου. Ωστόσο, υπογράμμιζαν, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιος από όσους κατέθεσαν ήδη ως μάρτυρες να κληθεί και με την ιδιότητα του υπόπτου και να δώσει ανωμοτί κατάθεση (εξηγήσεις)

Και πρόσθεταν πως όσοι κληθούν ως ύποπτοι θα έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν οι κατηγορούμενοι. Δηλαδή, να εμφανιστούν και να καταθέσουν με την παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης, να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας ( και άρα και του πορίσματος των Καρακούκη –Καλογρηά). Επιπλέον μπορούν να συντάξουν απολογητικό υπόμνημα, το οποίο μπορεί να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές ο συνήγορός τους, χωρίς να εμφανιστούν οι ίδιοι στο εισαγγελικό γραφείο.

Υπεράσπιση: Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τις πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις

Στο μεταξύ, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Κωνσταντίνος Ζάρδας μιλώντας για το νέο ιατροδικαστικό πόρισμα, ξεκαθάρισε πως «άλλο να λέμε αποδείχθηκε η εγκληματική ενέργεια, άλλο να λέμε ότι υπάρχει ένδειξη από το πόρισμα. Αν αποδείχθηκε ή όχι είναι αρμόδιο να το κρίνει μόνο το αρμόδιο δικαστήριο».

Ο κ. Ζάρδας, συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ, αντιπαράβαλλε το γεγονός ότι, «σε χρόνο άμεσο μετά τους θανάτους, είχαμε ιατροδικαστές και παθολογοανατόμο που εξέτασαν τις σορούς των παιδιών», τονίζοντας ότι, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αμφισβητούμε.

Επίσης, σχολιάζοντας τις διαφωνίες της ιατροδικαστού με την παθολογοανατόμο είπε πως, «με τέτοιες διαφωνίες δεν μπορούμε καν να πούμε ποιος είναι ο ένοχος, αλλά αν υπάρχει ένοχος».

Ο Κ.Ζάρδας υπογράμμισε με έμφαση ότι, ήταν η ίδια η κατηγορουμένη που δεν ήταν ικανοποιημένη από το πόρισμα που αφορούσε στη Μαλένα, αφού μίλαγε για ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς να λέει πού οφείλεται» και ήταν εκείνη που «ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα και είπε πως ‘εμένα δεν με ικανοποιεί το πόρισμα».

«Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο ένας δολοφόνος όπου γίνεται μία ιατροδικαστική έκθεση και λέει πως δεν υπάρχει δολοφονία, επιδιώκει να επανέλθουν οι Αρχές στο πόρισμα που την αθωώνει. Ένας δολοφόνος δεν θα ανακινούσε ποτέ το θέμα», κατέληξε.

Κόντρα μεταξύ των γιατρών για το θάνατο της Ίριδας

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος» μεταξύ των ιατρών που εξέτασαν τον θάνατο της Ίριδας μετά και το πόρισμα των Καρακούκη – Καλογρηά, οι οποίοι έκριναν πως το 6 μηνών βρέφος εξέπνευσε από ασφυξία που προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι που της έβαλε το πανάκι στο στόμα. Η κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην παθολογοανατόμο που εξέτασε την καρδιά της Ιριδας, Κυριαζή Μητσέλου και την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα.

«Έχω να πω μόνο τούτο. Η κυρία Μητσέλου με το εύρημά της, έθεσε από μόνη της αιτία θανάτου (αγενεσία φλεβοκόμβου)», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα, «απαντώντας» στους ισχυρισμούς της παθολογοανατόμου Αντιγόνη Μητσέλου που εξέτασε τα όργανα της Ίριδας, του βρέφους Δασκαλάκη Πισπιρίγκου.

Η παθολογοανατόμος από τα Ιωάννινα Αντιγόνη Μητσέλου, που είχε εξετάσει πρώτη τα όργανα της Ίριδας, μίλησε αναφορικά με τα αποτελέσματα του τελικού πορίσματος των δύο κοριτσιών, Μαλένας και Ίριδας. Αρχικά αναφέρεται στο συμπέρασμα του πορίσματος αναφέροντας πως «η αγενεσία φλεβόκομβου είναι συμπέρασμα παθολογοανατόμου, δεν είναι συμπέρασμα ιατροδικαστή. Ο παθολογοανατόμος είναι μορφολόγος. Βλέπει ευρήματα στο μικροσκόπιο από τα όργανα που του έχουν στείλει και από τα όργανα που έχει εξετάσει».

Στη συνέχεια εξηγεί πως ο ιατροδικαστής είναι αυτός που αναλαμβάνει να στοιχειοθετήσει τα ευρήματα που έχει μαζί με τα ευρήματα του παθολογοανατόμου. «Εάν η κυρία Τσιόλα δεν μπόρεσε ποτέ να στοιχειοθετήσει αυτά τα ευρήματα δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι δικό της» δηλώνει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως η κ. Μητσέλου είχε κάνει λόγω επίσης για ασφυξία και επισημαίνει πως οι ιατροδικαστές Καρακούκης – Καλόγρηας συμφώνησαν με τα δικά της ευρήματα.

«Τον ασφυκτικό θάνατο τον έχω περιγράψει στην έκθεσή μου. Υπάρχουν ευρήματα στον εγκέφαλο, στο μυοκάρδιο και τους πνεύμονες τα οποία έχω αναφέρει αναλυτικά. Εγώ ως παθολογοανατόμος δεν μπορώ να γράψω ασφυξία. Την αιτία θανάτου τη γράφει ο ιατροδικαστής, όχι ο παθολογοανατόμος» συμπληρώνει.

Αναφέρει επίσης πως ενημερώθηκε για το ματωμένο πανάκι και τις αμυχές στο στόμα και τη μύτη του μωρού από την τηλεόραση. Τέλος, η παθολογοανατόμος δήλωσε πως δεν έχει κληθεί έως τώρα για να καταθέσει.

Δείτε επίσης