Ελλάδα

Τη Δευτέρα η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Τι υποστήριξαν στη δίκη καταγγέλλοντες, πρώην σύντροφοι και μάρτυρες υπεράσπισης

Τη Δευτέρα η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, που δικάζει τον Δημήτρη Λιγνάδη, βρίσκεται μία… ανάσα πριν ρίξει τη δικαστική αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση.

Την προσεχή Δευτέρα ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και πρώην Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, που κατηγορείται για «βιασμό κατά συρροή», απολογείται ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών και εισαγγελέα για τις πράξεις που του αποδίδονται.

Ο κατηγορούμενος αρχικά με έναν υπερασπιστικό… μονόλογο και στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων, θα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι αθώος και ότι οι σε βάρος του κατηγορίες δεν είναι τίποτα άλλο από μία «σκευωρία».

Σύμφωνα με το βούλευμα που τον παρέπεμψε σε δίκη φέρεται να έχει βιάσει τρεις ανήλικους και έναν ενήλικο άνδρα.

Η δίκη του που ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης που σηματοδοτείται από τις συχνές αντεγκλήσεις μεταξύ της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής

Η μεν υπεράσπιση όλο αυτό το διάστημα επιχείρησε να πλήξει την αξιοπιστία αυτών που προχώρησαν σε καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας βιαστής. Για την υπεράσπιση αυτοί οι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας και ισχυρίζονται ψέματα για να οδηγήσουν το δικαστήριο σε καταδικαστική απόφαση.

Η δε πολιτική αγωγή προσπάθησε να αντικρούσει την υπεράσπιση υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να πλήξει τους καταγγέλλοντες και τους μάρτυρες που καταθέτουν εναντίον του κατηγορούμενου με σεξιστικά και εν πολλοίς ρατσιστικά σχόλια με «πυρήνα» τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική αγωγή δεν κατάφερε να φέρει στη δικαστική αίθουσα τον τέταρτο εκ των καταγγελλόντων, γεγονός που το εκμεταλλεύθηκε η υπεράσπιση.

Η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή με τις καταθέσεις των τριών τελευταίων προσώπων που προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης.

«Ήταν παιδόφιλος»

Κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν οι τρεις από τους τέσσερις καταγγέλλοντες με χαρακτηριστικότερη από όλες αυτή του 24χρονου, που ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη το Μάρτιο του 2015, ενώ ήταν 17 ετών.

Μεταξύ άλλων ο 24χρονος ανέφερε: «Άνοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωή μου αν έχω κάνει σχέση. Εγώ του είπα πως όχι.. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι. με τράβηξε στο δωμάτιο και με έριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα…Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω . Μου είπε ηρέμησε…. Δεν μπορούσα να αντιδράσω.. έκανα την πράξη με πολύ πόνο. Δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα… Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω».

Άλλος καταγγέλλων ισχυρίστηκε καταθέτοντας:

«Ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει από τον καταγγέλλοντα να του κάνει σεξουαλικές πράξεις. Μια φορά μπροστά μου… Αυτή η πράξη δε έγινε τελικά μπροστά μου γιατί εκείνος αρνήθηκε. Αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν απλά ένας σκηνοθέτης στο θέατρο αλλά και σκηνοθέτης στη ζωή του».

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι είχε δει και άλλους ανήλικους στο σπίτι του προφυλακισμένου σκηνοθέτη χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να πει αν ήταν παιδιά από τους θιάσους του.

«Όταν τελείωσα το σχολείο σταμάτησε και η επαφή μας και τα τηλέφωνα. Για μένα αυτό ισχύει, για τους άλλους δεν γνωρίζω», είπε και πρόσθεσε ότι όταν το 2021 ο Αιγύπτιος φίλος του του εξομολογήθηκε ότι βιάστηκε «έτρεμε ολόκληρος».

«Σοκαρίστηκα. Είδα τα μάτια του, τον πίστεψα. Δε θα ερχόταν κάποιος άκυρος να μου το πει αυτό. Ήρθε ένας άνθρωπος και μου είπε την ιστορία του. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο δε βγαίνεις έξω και να το φωνάζεις», κατέληξε ο μάρτυρας.

Τέλος άλλος μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν ξέρω αν ήταν γκέι. Ξέρω ότι ήταν παιδόφιλος».

Τα δύο πρόσωπα του «Ιανού» όπως τα περιέγραψαν οι πρώην του

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και δύο γυναίκες, οι οποίες υπήρξαν πρώην σύντροφοι του Δημήτρη Λιγνάδη.

Οι δύο γυναίκες παρουσίασαν δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές εικόνες για τον σκηνοθέτη και ηθοποιό.

Η πρώτη (η Γ.Κ.), υποστήριξε πως είχε δει τον κατηγορούμενο με ανήλικα αγόρια και νεαρούς, ενώ ο ίδιος της είχε παραδεχθεί ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους. Τόνισε ωστόσο, πως ποτέ δεν τον έχει δει με τους τέσσερις καταγγέλλοντες και πως δεν τους γνωρίζει.

Η εν λόγω μάρτυρας περιέγραψε τον κατηγορούμενο ως χειριστικό, ενώ σχετικά με τις φήμες που υπήρχαν περί σχέσεων με ανήλικους ισχυρίστηκε πως ο ίδιος τις επιβεβαίωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, μου τις επιβεβαίωσε και τότε του είπα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Στην Πάρο τον είχα δει με ένα αγόρι. Μου είχε κάνει εντύπωση η μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ήταν 16 το παιδί, αλλά ο κατηγορούμενος προσπάθησε να μου το κρύψει. Το ίδιο αγόρι το 2005 ήταν στο σπίτι του κατηγορούμενου. Μου έλεγε (ο Λιγνάδης) ότι τον ερωτεύονταν συνέχεια αγόρια και κορίτσια…το 2016 στο τηλέφωνο που τον ρώτησα μου είπε ότι όντως ισχύουν και «ποιο είναι το πρόβλημά μου».

Η δεύτερη μάρτυρας που δήλωσε ότι η υπήρξε σύντροφος του κατηγορουμένου μίλησε γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια: «Τα τέσσερα χρόνια που είχαμε σχέση, ήταν πολύ χαρούμενα και δεν είχα υποστεί λεκτική ή σωματική βία. Μου φέρθηκε με μεγάλη τρυφερότητα και δεν είχα δει κανένα στοιχείο κακό και βίας. Χωρίσαμε φιλικά και όλα αυτά τα χρόνια η συμπεριφορά του ήταν άψογη» είπε και πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος «δεν είχε ποτέ προβλήματα με συναδέλφους του, είχε καλή συμπεριφορά. Υπήρχαν αντιπαλότητες βέβαια. Παλαιότερες σχέσεις του με πίκρα, συνάδελφοι του που ζήλευαν… Ήρθα να καταθέσω γιατί έμεινα άναυδη με όλα αυτά που άκουσα. Είδα ένα ποίημα δικό μου σατυρικού περιεχομένου πολύ μετά που χωρίσαμε, να αναλύεται σε πρωινή εκπομπή σα να ήταν ποίημα ανήλικου. Ήταν ένα προσωπικό μου στοιχείο που πήραν στην τηλεόραση και σε μια εφημερίδα. Ένιωσα άσχημα. Και γιατί τον παρουσίαζαν ως τέρας.».

Οι μάρτυρες υπεράσπισης - Τι είπε η Ελένη Κούρκουλα

Από τον… χορό των προσώπων που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, με κορυφαία την πρώην υφυπουργό Παιδείας και ηθοποιό Ελένη Κούρκουλα, ειπώθηκε σε όλους τους τόνους πως ο Δ. Λιγνάδης έφθασε στο εδώλιο του κατηγορούμενου γιατί οι συνάδελφοί του τον φθονούσαν

Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση της κ. Κούρκουλα, η οποία, μεταξύ άλλων είπε: «Τι πιστεύω; Επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού ήθελαν να τον πλήξουν…Για να πλήξεις την υπουργό, τον ίδιο, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός τον επέλεξε. Όταν επελέγη ο Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιλέγει καταχειροκροτούμενος. Όταν έσκασε το #metoo είπαν να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε το Λιγνάδη. Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό να καταγγείλει μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πει ότι «με βιάσει μέσα στο καμαρίνι». Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το καταφέρανε. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες…»

Δείτε επίσης