Ελλάδα

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Στη φυλακή η υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου και άλλα 6 άτομα

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και κάποιοι από τους φερόμενους ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης.

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Στη φυλακή η υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου και άλλα 6 άτομα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προσωρινά κρατούμενους μετά τις απολογίες τους έκρινε ο ανακριτής, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα, επτά άτομα που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξάρθρωσε προ ημερών η ΕΛΑΣ.

Μεταξύ των προφυλακισθέντων είναι και η υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου, που «επιτάχυνε» τη διαδικασία έκδοσης εγγράφων καθώς και κάποιοι από τους φερόμενους ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εισόδου και εξόδου πολιτών τρίτων χωρών, κατάρτιση πλαστών εγγράφων (διαβατήρια, δελτία ταυτότητας, θεωρήσεις εισόδου) δωροδοκία, νομιμοποίηση κ.ά.

Ο συνήγορος του βασικού κατηγορούμενου, Βαγγέλης Καντιάνης, υποστηρίζει πως το επόμενο διάστημα με την εξέλιξη της ανάκρισης, η υπόθεση θα λάβει τις πραγματικές της διαστάσεις.

«Παρά τον μεγάλο όγκο της δικογραφίας τα πραγματικά ευρήματα δεν δικαιολογούν τις αποδοθείσες κατηγορίες. Είναι βέβαιο ότι με την πρόοδο της ανάκρισης και δίχως το ασφυκτικό πλαίσιο του συνταγματικού πενθημέρου, που επιβάλει την ταχεία περαίωση της απολογίας των κατηγορουμένων, η υπόθεση θα λάβει τις πραγματικές της διαστάσεις» , αναφέρει ο κ. Καντιάνης.

Σύμφωνα με την αστυνομία το κύκλωμα αρχικά μετέφερε αλλοδαπούς μέσω της Τουρκίας στη Ρόδο, κι από εκεί στην Αθήνα.

Στη συνέχεια οι δράστες διευκόλυναν την έξοδο των μεταναστών μεταφέροντας τους από τον Ελλαδικό χώρο σε Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την κατάρτιση πλαστών εγγράφων και την επιτάχυνση έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων έναντι χρηματικών αμοιβών. Το κόστος για το ταξίδι από και προς τον Ελλαδικό χώρο σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη, κυμαινόταν από 5.000 έως 12.000 ευρώ.

Οικονομικό όφελος άνω των 2,4 εκατ. ευρώ

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε και εκτιμώμενου του μεγάλου αριθμού παράνομης διακίνησης μεταναστών, κατάρτισης πλήθους πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και «διευκόλυνσης» έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, υπολογίζεται ότι το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπερβαίνει τα 2.450.000 ευρώ.

Οι διωκτικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη συνολικά 28 δουλεμπόρων, ενώ συνολικά οι κατηγορούμενοι φτάνουν τους 58.

Η διαφήμιση στο Tik Tok και τα πλαστά έγγραφα

Οι διακινητές ήταν χωρισμένοι σε τρεις υποομάδες, στις οποίες αρχηγοί ήταν δύο Αιγύπτιοι, ο «Τζαμάλ» και ο «Αμίρ», ηλικίας 69 και 40 χρόνων ετών αντίστοιχα και ένας 34χρονος υπήκοος Μιανμάρ Βιρμανίας, γνωστός με το προσωνύμιο «Κάζι». Και οι τρεις συνεργάζονταν με τουρκικά κυκλώματα για την διακίνηση μεταναστών από τον Έβρο και τα νησιά, του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τελικός προορισμός των μεταναστών, ήταν χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα τα μέλη του κυκλώματος, δεν δίστασαν να… διαφημίζουν τις ικανότητες τους στην παραποίηση διαβατηρίων ακόμα και σε προφίλ που διατηρούσαν στο Tik Tok.

Ειδικότερα, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιόταν στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων και θεωρήσεων VISA), εγχώριων αλλά και αλλοδαπών Αρχών, τα οποία εν συνεχεία πωλούσαν σε μετανάστες, οι οποίοι στερούντο ταξιδιωτικών εγγράφων. Εν συνεχεία διευκόλυναν την έξοδο αυτών από τον Ελλαδικό χώρο, μεταφέροντας τους παράνομα σε χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα, διακινούσαν τους αλλοδαπούς από χώρες της Αφρικής αλλά και από Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπρόσθετα, πωλούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, τα οποία μαζί με την μεταφορά τους από και προς τον Ελλαδικό χώρο σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη και προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών, τα κοστολογούσαν από 5.000 – 10.000 ευρώ για έκαστο άτομο, ανά περίπτωση. Επιπλέον, διευκόλυναν την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων σε διάφορους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, ζητώντας και λαμβάνοντας το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για έκαστο αλλοδαπό. Ημεδαπή μάλιστα υπάλληλος Υπηρεσίας που συνελήφθη, κατηγορείται ότι για την επιτάχυνση παραλαβής νομιμοποιητικών εγγράφων από αλλοδαπούς, ζητούσε και λάμβανε αθέμιτα ωφελήματα και συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό των τριακοσίων 300 ευρώ για έκαστο αλλοδαπό.

Δείτε επίσης