Ελλάδα

Στο «καναβάτσο» η Ρούλα Πισπιρίγκου - Αυτό είναι το πόρισμα «καταπέλτης» για Μαλένα και Ίριδα

Βίαιος ασφυκτικός θάνατος για τα δύο παιδιά της Ρούλας και του Μάνου - Ο τρόπος απόφραξης επιβεβαιώνει εγκληματική ενέργεια

Στο «καναβάτσο» η Ρούλα Πισπιρίγκου - Αυτό είναι το πόρισμα «καταπέλτης» για Μαλένα και Ίριδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύσκολα καταρρίπτεται η επιστημονική άποψη των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά για την αιτία θανάτου των Μαλένας και Ίριδας καθώς το πόρισμα αποτελεί «καταπέλτη» για κάθε πρόσωπο που θα κρίνει η Δικαιοσύνη ότι έχει εμπλοκή στην υπόθεση.

Τη θέση αυτή εκφράζουν νομικοί κύκλοι, αξιολογώντας το περιεχόμενο του πορίσματος των δύο ιατροδικαστών που είδε σήμερα Πέμπτη το φως της δημοσιότητας.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως οι δύο ιατροδικαστές «απαντούν» στις συναδέλφους τους που συνέταξαν τις πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις για τους θανάτους των δύο κοριτσιών, αποδίδοντάς τους σε παθολογικά αίτια.

Οι δύο ιατροδικαστές τονίζουν ότι «δεν επιβεβαιώθηκαν» οι παθολογικές αιτίες θανάτου, καθώς και ότι η «παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε»

Χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρεται ότι:

«Ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική προσέγγιση για τους αιφνίδιους μην αναμενόμενους θανάτους βρέφους/νηπίου/παιδιού, και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι’ αποφράξεων των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών.

Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα, αντιθέτως επιβεβαιώνει τον δια της εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου/ανθρωποκτονία.».

Οι δύο ιατροδικαστές συνδυάζουν όλα τα ευρήματα και τονίζουν:

«Και στις δύο περιπτώσεις περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της Δακαλάκη Μαρίας Ελένης, δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρία, όπως προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου/άνου χείλους στόματος αριστερά, και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε τόσο από τον νεκροψιακό/νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Οι παθολογικές αιτίες θανάτου που είχαν τεθεί σε πρώτο χρόνο δεν επιβεβαιώθηκαν για τους λόγους και με τη μεθοδολογία που εκτενώς αναλύθηκε ανωτέρω, και ως εκ τούτου, η παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε.

Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου».

Οι θάνατοι

Εδώ Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η 3,5 ετών Μαλένα πέθανε τον Μάρτιο του 2019, με τον θάνατό της να αποδίδεται, από την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση, σε ηπατική ανεπάρκεια. Τα

Το κοριτσάκι είχε διαγνωσθεί με λευχαιμία και νοσηλευόταν στην παιδοογκολογική κλινική «Ελπίδα» του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Η Μαλένα άφησε την τελευταία της πνοή λίγη ώρα μετά την πρώτη χημειοθεραπεία της και ενώ οι γιατροί εμφανίζονταν βέβαιοι ότι θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας της.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις μετά το θάνατό της, στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι οποίες βγήκαν αρνητικές.

Οι ιστολογικές εξετάσεις, αντίστοιχα, ανέδειξαν κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, ήπιες αλλοιώσεις νεφρού και έντονη πνευμονική συμφόρηση.

Όπως υπογραμμίζουν οι κ.κ. Καρακούκης και Καλογρηάς , τα ευρήματα είναι συμβατά με θάνατο από ασφυξία.

Η έξι μηνών Ιριδα πέθανε τον Μάρτιο του 2021 στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα.

Ο θάνατός της, σύμφωνα με την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση, αποδόθηκε αρχικά στη σπάνια, καρδιολογικής φύσεως, πάθηση «αγενεσία φλεβοκόμβου», με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις για την Ίριδα βγήκαν καθαρές, ενώ αντίστοιχα, οι ιστολογικές εξετάσεις ανέδειξαν εξαγγειώσεις εγκεφαλικών κυττάρων λόγω έλλειψης οξυγόνου. Πρόκειται για εύρημα που παραπέμπει σε θάνατο από ασφυξία.

Ας επισημανθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις παρούσα ήταν η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία είναι προσωρινά κρατούμενη για τον θάνατο της μεγαλύτερης σε ηλικία κόρης της, Τζωρτζίνας και έχει κληθεί ως ύποπτη για τους θανάτους και των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας.

Αυτό είναι το πόρισμα για Μαλένα και Ίριδα

Αυτό είναι το πόρισμα για Μαλένα και Ίριδα

Δείτε επίσης